Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort möte om Gotlands nya stridsgrupp

Publicerat onsdag 23 mars 2016 kl 01.16
Tidigare försvarsanställd: De kan göra samhällsnytta också
7:08 min
Så här kan 18:e stridsgruppens garnisonsområde p Tofta skjutfält bli.
1 av 4
Så här kan det komma att se ut. Foto: Fortifikationsverket
60-70 personer kom till mötet om Gotlands stridsgrupp.
2 av 4
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Karl Jönsson, FMV, Stefan Pettersson, försvarsmakten och Stephanie Rimskog, Fortifikationsverket.
3 av 4
Karl Jönsson, FMV, Stefan Pettersson, försvarsmakten och Stephanie Rimskog, Fortifikationsverket. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Efter åratal av förbandsnedläggningar skapas ett nytt förband, 18:e stridsgruppen. Det välkomnas av många, men oroar också grannar.

Hösten 2017, lagom till storövningen Aurora där totalt 16.000 soldater ska delta ska den 18:e stridsgruppen vara på plats på Tofta skjutfält på Gotland och öva, och det är det första nya förband som byggs upp sedan andra världskriget enligt stridsgruppens chef Stefan Pettersson.

Det blir inget eget regemente på ön utan en del av Skaraborgs regemente P4 i Skövde. 164 soldater ska finnas på Gotland, ungefär lika många ska resa hit och öva på deltid. Tillsammans blir de en halv pansarbataljon.

Lätta förband från Mälardalsområdet ska snabbt kunna ta sig hit och öva tillsammans med luftvärn.

Försvarets återkomst välkomnades av de intresserade som var på informationsmöte med Fortifikationsverket, Försvarets Materielverk, Region Gotland och Försvarsmakten.

Mitt emot Suderbyn blir infarten till ett garnisonsområde, som ska omgärdas av ett högt stängsel (se kartskiss i pdf-fil, på kartan är stängslet rött).

Närmare ett 70-tal intresserade var där, bland ett par grannar som ville veta hur mycket och hur ofta militären ska skjuta på Tofta skjutfält. De fick inget svar, eftersom det beror på villkoren i miljötillståndet för skjutfältet, och det är inte klart än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".