Våld i hemmet
Foto: Jessica Gow/TT

Utökat uppdrag för länsstyrelsen att jobba våldsförebyggande

Hedvig Stahre: Kanske jobba med maskulinitetsattityder som kan leda till våldsamma beteenden
2:15 min

Tvångsäktenskap och könsstympning är ett par av de företeelser som länsstyrelsen på Gotland fått särskilt statsbidrag för att motverka.

Länsstyrelsen på Gotland fått 70 000 kronor i statsbidrag till arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, tvångsäktenskap och mot könsstympning.

-Det statsbidrag vi har som bland annat syftar till att stödja insatser mot mäns våld mot kvinnor, där har vi fått ett lite utökat uppdrag att jobba mera med våldsförebyggande arbete; kanske ta ett bredare grepp och jobba med maskulinitetsattityder som kan leda till våldsamma beteenden, säger Hedvid Stahre som är jämställdhetsstrateg på Länsstyrelsen på Gotland.

Länsstyrelsen på Gotland har fått 230 000 kronor i statsbidrag till arbetet mot våld i nära relationer; t ex för att samordna insatser och stödja barn som bevittnat våld i hemmet. Beloppet är oförändrat jämfört med föregående år, säger Stahre, men inriktningen något förändrad.

När det gäller det förebyggande arbetet mot kvinnovåld tror Hedvig Stahre att det är mycket vunnet att börja tidigt - redan i skolorna.

- Här på Gotland kommer vi att ha en "workshop" i höst, med Region Gotland och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Det ser vi lite som startskottet på det här arbetet på Gotland; att ta del av de metoder som MUCF tagit fram, säger Hedvig Stahre och syftar på hur man kan jobba i skolor och fritidsgårdar med samtal och teman kring våld i nära relationer.

Länsstyrelsen på Gotland har också fått 70 000 kronor i statsbidrag till arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, tvångsäktenskap och könsstympning. Hur vanligt är då det på Gotland?

Ayman Aboulaich som är förundersökningsledare vid Polisen och jobbar vid den utredningssektion som har att göra med brott i nära relation, säger att Polisen på Gotland inte har några direkta utredningar med brottsrubriceringen "tvångsäktenskap".

Däremot förekommer det, men ytterst sällan, 1-2 ärenden om året, att det i förhör talas om hot att gifta bort någon. Är personen under 18 år arbetar Polisen tillsammans med Socialtjänsten och ser till att personen kommer till skydd och bort från familjen. Är personen vuxen finns det olika skyddsprogram som polisen erbjuder, förklarar Aboulaich

När det gäller könsstympning har Ayman Aboulaich inte stött på någon anmälan om det under sina år.

Men Hedvig Stahre tror att det kan finnas mörkertal.

Att jobba förebyggande mot tvångsäktenskap och könsstympning handlar mycket om information, säger Hedvig Stahre.

- Främst de som jobbar med barn och unga måste ha kunskap om vad det är; vilka tecken man kan behöva vara uppmärksam på och vad man skall göra med informationen om man får den till sig, säger hon.

Det kan vara att flickor verkar frånvarande, går ut och in mycket i klassrummet; de kan ha problem att kissa. Det är viktigt att flickorna får ett förtroende för att man inte kommer att läcka informationen till någon som kanske kommer att utsätta dem för våld eller andra typer av kontroll.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".