bryssels flygplats Zaventem
Flygplatsen Zaventem. Foto: Michel Spingler/TT

Josephine Ahlby hamnade mitt i terrordramat

3:34 min

Gotländska Josephine Ahlby från Halla var på flygplatsen i Bryssel vid terrorattentatet, där självmordsbombare utlöste två bomber i avgångshallen.

- Det var väldigt ofattbart alltidng, säger Josephine Ahlby som var på väg hem till Sverige, tillsammans med tre studiekamrater efter två månader i Vietnam. På Bryssels flygplats Zaventem skulle de byta flyg och äta frukost.

- Gud vad skönt. Nu är vi snart hemma igen.

Men plötsligt hördes oväsen och folk kom springande i panik ner för en trappa. Först trodde Josephine och hennes kamrater att de bara missat ett plan. Men när de springande människorna kom fram till deras bord skrek de bara att de skulle springa: RUN! RUN! BOMB! 

- Alla har typ panik och klättrar på varann, knuffar undan varann för att ta sig framåt. Så vi släpper allt vi har och springer också iväg åt samma håll.

Hur kände du i den stunden?

- Man förstod inte riktigt vad som hände. Det var bara tomt. Vi tog varann i hand och sprang. Det var panik.

Till slut kom de fram till ett ställe där det var stopp och vakter sa att man inte fick komma ut. Samtidigt som det hördes i högtalarna att det var evakuering att flygplatsen skulle utrymmas.

- Så det var dubbla budskap.

Alla hade panik och skrek och grät. De ringde hem och sa att de älskade sina familjer.

Efter ett tag fick de komma ut och samlades på samma ställe.

- Där kände vi oss inte alls trygga. Vi var tusentals människor på samma ställe och det kändes som vi var på ett perfekt ställe för att släppa ännu en bomb.

Efter många om och men lyckades Josephine och hennes kamrater ta sig till Rotterdam och ett flyg därifrån till Sverige. Nu är hon i Karlstad, där hon bor.

- Jag är trött. Jag har sovit två timmar senaste tre dygnen. Omskakad. Har inte förstått vad som hänt ännu.

Hur kommer du att hantera den här händelsen närmsta tiden tror du?

- Jag kommer att försöka umgås med vänner och familj. Prata om det. Försöka ta in det som hänt. Och försöka förstå vad som hänt dem som inte var lika lyckligt lottade som jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista