Silvermynt från plundringen i Alva, Gotland.
1 av 2
Ett gotländskt exempel på kulturarvsbrott: silvermynt från Alva, som plundrare grävde upp 2009. Foto: Lasse Ahnell/Sveriges Radio
Krucifixet som ledde polisen till de misstänkta skattplundrarna.
2 av 2
Krucifixet som ledde polisen till de misstänkta skattplundrarna, vilka senare dömdes. Foto: Lasse Ahnell/Sveriges Radio

Polisen ska bli bättre på att lösa brott mot kulturarvet

Polisen: stulna föremål från Syrien kan finansiera terrorverksamhet.
1:42 min

Det handlar om allt från förstörda fornlämningar och stöld av museiföremål till försäljning av antika föremål, som i vissa fall kan finansiera terrorverksamhet. Nu ska polisen bli bättre på att lösa kulturarvsbrott.

Polisen har därför skapat en helt ny grupp som uteslutande ska jobba med denna typ av brott.

– Gruppen består av öronmärkta utredare för just kulturarvsbrott. Det är tre personer som ska utreda brotten, personer som har utredningserfarenhet, säger polisintendent Maria Ellior, nationell samordnare för den nya gruppen.

De tre utredarna, baserade vid polisens Nationella operativa avdelning i Stockholm, ingår i en helt nybildad grupp på totalt åtta personer, som även ska jobba med så kallad CITES-brottslighet, exempelvis handel med utrotningshotade djur.

Sker detta mot bakgrund av att polisen inte har varit så bra på denna typ av brottslighet tidigare?

– Ja, det kan säkert ha bidragit, säger Maria Ellior. Det här är, som man uttrycker det, rätt sällan förekommande brottslighet. Tidigare så har de här brotten legat ute på olika polismyndigheter och det kanske har varit strövisa utredningar, de kanske har blivit nedprioriterade bland andra brottsutredningar.

Kulturarvsbrott i Sverige har hittills mest uppmärksammats när föremål stjäls i, eller förs ut ur landet. Men det kan också handla om föremål som förs hit, till exempel från krigshärjade länder som Syrien.

– När det gäller de här föremålen, som inte bara plundras utan de tas ifrån landet för att säljas i Västerlandet, och som kanske finansierar terrorverksamhet och liknande för IS, så pratar man om att det tillhör en av de största brottstyperna som omsätter mycket pengar.

Vet man att det kommer hit föremål från Syrien?

– Ja, det påstås att det sprids i Europa, säger polisintendent Maria Ellior.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".