Silversmycken av Niklas Ejve
1 av 3
Foto: Niklas Ejve
Niklas Ejve silversmed
2 av 3
Niklas Ejve silversmed Foto: Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Silverhalsband av Niklas Ejve
3 av 3
Silverhalsband av Niklas Ejve Foto: Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Niklas Ejves smycken på New York-museum

6:48 min

Silversmeden Niklas Ejve från Alskog får ställa ut sina silversmycken på Museum of Arts and Design (MAD) i New York i april, som en av ett fyrtiotal formgivare från hela världen.

Konst och designmuseet Museum of Arts and Design har sin smyckesutställning Loot 11-16 april för att ge tillfälle för formgivare att visa upp sina verk.

- De hade sett mina grejer på nätet och det är ju skitkul att de hittade mig! Sedan blev jag naturligtvis ännu gladare när jag blev uttagen!

Niklas Ejve har nu packat ner mängder med silverhalsband och skickat iväg dem till New York. Han har också tillverkat några extra stora halsband, på uppmaning av Museum of Arts and design, för de gillar stort, berättar han.

- De har sagt "We like it big"! Så sex kilo smycken har jag skickat!

Niklas Ejves smycken bygger ofta på grundformerna: kuber, klot, kvadrater, cirklar eller spiraler. Hans halsband är lekfulla. Ett exempel är silverkuber som klättrar på varann.

- Inspirationen kommer från en vågbrytare på Mallorca, förklarar han.

Kanske var det just hans strama, men samtidigt lekfulla formgivning som gjorde att Museum of Arts and design i New York valde ut honom som en av ett fåtal smyckesdesigner från hela världen som får ställa ut i april.

Museum of Arts and Design presenterar Niklas Ejve

Niklas Ejve tillverkar en del av sina smycken på Gotland i sitt hus i Alskog, men får sin inspiration från hela världen, bland annat när han är ute och går och ser på byggnader. Att lyssna på operamusik ger också bra idéer, berättar han som även är utbildad oboist.

- Jag har musik på hela tiden! Wagner är min favorit, det är mycket dramatiskt, liv och död!

Men de flesta idéerna får han i duschen, när man har tid att fundera, avslöjar han.

Att Niklas Ejve blev silversmed är en slump. Han arbetade som scenograf rekvisitör och inom film när en kompis frågade om han ville hänga med på en kurs i så kallat klensmide, en smidesform där man hamrar fram formen. Det är nu femton år sedan.

- Så jag sadlade om! Det gick gradvis, det är ju inget lätt sätt att försörja sig på, men det går!


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista