Kvinna tar sitt blodtryck
Foto: Hasse Holmberg / TT

Arbetet gjorde distriktssköterskan Karin sjuk

3:43 min

För distriktssköterskan Karin Kinnander med över 30 år i yrket blev situationen ohållbar i höstas då hon tvingades bli sjukskriven från sin tjänst inom hemsjukvården med utmattningssymptom orsakade av stress.

Då hade hon som mest 10 inplanerade hembesök varje dag och dessutom en körsträcka på cirka 10 mil. Sen kunde det tillkomma flera akuta hembesök per dag, bland annat till palliativa patienter, alltså personer som vårdas i livets slutskede.

- Jag tycker att det har blivit väldigt mycket svårare. Nu har det ju blivit större geografiska områden vilket innebär att det blir ganska många mil om dagen dessutom, säger Karin Kinnander.

- Det blir tufft och känslan av otillräcklighet har varit märkbar. Och där ser vi ingen ljusning att vi ska få fler kollegor som kan minska arbetsbelastningen.

Karin Kinnander säger att både hon och kollegorna tvingas prioritera bort arbetsuppgifter dagligen, men hon tror inte att det går att prioritera mer nu.

- Om inte hemsjukvårdspatienterna kan vara hemma då blir det ringar på vattnet. Då belastar man nästa instans istället, vårdcentralen eller akutmottagningen. Man förflyttar ju bara pengar till nästa nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista