Robin Waernquist, frilansande musiker
Robin Waernquist, frilansande musiker. Foto: Amanda Heijbel/Sveriges Radio

Galenskap framgångsfaktor för frilansmusikern

2:24 min

Robin Waernquist är frilansande musiker och bland annat ena halvan bakom "Så mycket Burgsvik". Slit och vilja har hjälpt honom att lyckas försörja sig på musiken. Och galenskap, förstås.

Många drömmer om att kunna försörja sig som musiker, men långt ifrån alla lyckas. Gotländska Robin Waernquist är en av dem som det gått bra för - han har levt på musiken i cirka 10 år med slagverk som huvudinstrument.

- Det tog kanske 10 år av slit och vilja. Man måste va helt jävla galen och slänga sig ut!

Robin övade väldigt mycket på musiken när han var yngre, men det är inte den enda faktorn till framgång, enligt honom själv.  

- Man måste nog tänka lite business, sälja in sig själv i olika situationer. Det är svårt. Man får ju inte skryta, det får man ju inte göra i Sverige, skrattar han.

Och det är ett roligt jobb, tycker Robin Waernquist.

- Så här års är det lite lugnare. Måndag, tisdag onsdag gör man kanske ingenting, och så spelar man kanske på helgerna. Men på sommaren kan det vara fullt ös i 30 dagar i rad.

Robin har sedan många år sin bas i Stockholm, vilket han ser som en nödvändighet för att kunna göra just det som han vill göra inom musiken, att åka på olika turnéer bland annat. Men han menar samtidigt att ett band ju kan ha sin bas var som helst i landet.

Till den som vill slå igenom och försörja sig som musiker rekommenderar han:

- Släng dig ut, var lite galen, och kämpa framförallt, det är viktigt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista