Lena Areskog.
Lena Areskog, djuransvarig i föreningen Gotlands Djurfristad. Foto: Jack Lantz/Sveriges Radio

Gotlands djurfristad kan få djurrättspris

1:45 min

Djurens Rätt har nominerat Gotlands djurfristad till priset Guldråttan för deras arbete med avlivningshotade, vanvårdade och övergivna lantbruksdjur.

- Det känns jätteroligt! Det är många människor som kämpar för djurs rättigheter - men att göra det på en djurfristad, det är en ganska ny grej i Sverige, det är inte så vanligt. Men i USA är det väldigt vanligt med animal sanctuaries, säger Lena Areskog som är djuransvarig i föreningen Gotlands Djurfristad.

Vad är det som gjort att ni blivit nominerade?

- Det är för att vi uppmärksammat lantbruksdjurens situation i Sverige. De är en väldigt stor grupp, närmare 100 miljoner djur som lever i det dolda och vi vill lyfta fram dem som de kännande individer de är

Hur gör ni det?

- Dels har vi djur som skulle ha avlivats, slaktats och som har vanvårdats och sen försöker vi visa att de är individer med känslor - de är inga produktionsenheter, säger hon.

Enligt Lena Areskog är det svårare att arbeta med att försvara rättigheterna för lantbruksdjur än sällskapsdjur.

- De ses ju på ett helt annat sätt och man ställs inför en hel del utmaningar som man inte gör om man är van att han hundar och katter till exempel, säger hon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista