Stig Alyhrgården på Fårö.
1 av 2
Foto: Wrede fastighetsmäkleri
Stig Alyhrs målningar kring öppna spisen på gården på Fårö
2 av 2
Målningar kring öppna spisen på Alyhrgården Foto: Wrede fastighetsmäkleri

Konstnären Stig Alyhrs hem på Fårö säljs

3:35 min

Konstnären Stig Alyhrs hem och ateljé på Fårö är till salu två månader efter förlikningen i Gotlands tingsrätt där syskonen von Zweigkbergk fick behålla fastigheten medan Stig Alyhrs målningar gick till stiftelsen Stig Alyhr-sällskapet.

Utgångspriset på fastigheten, som ligger nära Sudersand på Fårö, är 4,2 miljoner kronor.

Leif Harrysson, som är ordförande i Stig Alyhr-sällskapet tycker det är synd att ett kulturarv riskerar försvinna när Alyhrgården säljs.

– Det är naturligtvis tråkigt att en av de sista konstnärsgårdarna inte längre är tillgänglig för allmänheten. Det är ateljén i första hand som är viktig. Det är viktigt att se den miljö som konstnären jobbat i. Det finns fortfarande målningar i ateljén, som han har gjort, säger Leif Harrysson.

Visbyfödde Stig Alyhr är en av de svenska koloristerna som bland annat har haft konstnären Isaac Grünewald som lärare. Han betraktade sig själv som både impressionist och expressionist. Hans konst finns idag på Nationalmuseum och han har också gjort flera stora fresker i olika byggnader i Stockholm, bland annat i Münchenbryggeriet.

Gården på Fårö köpte Stig Alyhr när han återvände på 1950-talet efter att ha vistas kring Medelhavet, framför allt längs den spanska kusten. På själva Alyhrgården finns också flera färgstarka målningar, både på väggar, dörrar, golv och eldstäder.

Stiftelsen Stig Alyhr-sällskapet hade från början hoppats att de skulle få tillgång till Alyhrgården, eftersom Stig Alyhrs första fru testamenterade gården till sällskapet för att användas till konstutställningar. Men så blev det inte eftersom andra släktingar tog över Alyhrgården och en segdragen tvist hur testamentet skulle tolkas ledde till att stiftelsen fick konstsamlingen på 150 tavlor och en miljon kronor, men inte själva gården på Fårö. Nu förvaras istället Stig Alyhrs konst i Väte på galleri Gräne.

- Vi kommer ha en permanent utställning där och sedan ordna andra utställningar på gallerier runt om på Gotland och på fastlandet, berättar Leif Harrysson.

Att stiftelsen skulle lägga bud på att köpa Alyhrgården är inte troligt, enligt ordförande Leif Harrysson. Men de hoppas att de kan inleda något slags samarbete med den som köper konstnärsgården.

– Vi vill gärna träffa den nya köparen om se om det finns någon möjlighet att träffa någon överenskommelse om hur Alyhrgården ska brukas i framtiden, säger Harrysson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista