Ali Shlash, Julia Wazaifi, Sahar Ramadan och Mohammed Abdallah.
1 av 4
Fyra av bokens författare - Ali Shlash, Julia Wazaifi, Sahar Ramadan och Mohammed Abdallah. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Releaseparty på Biblioteket i Burgsvik.
2 av 4
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Asylsökande skrev bok tillsammans med lärare

7:21 min

På biblioteket i Burgsvik var det releaseparty för boken "Nytt land, nytt språk, nya vänner" som volontären Elinor Edvardsson Stivne skrivit med sina elever.

Efter bara 40 timmars studier i svenska har 13 asylsökande på boendet vid Björklunda skrivit en bok tillsammans med sin lärare.

I boken presenterar de sig med en kort text de skrivit själva, med hjälp av översättningsverktyg på internet.

Julia Wazaifi från Syrien tycker fortfarande att det är svårt att prata svenska, och växlar gärna till engelska, men när hon läser upp sin egen text går det riktigt bra.

Hon berättar att hon utbildades sig till medicintekniker i Ukraina och sen arbetade med att sälja medicinsk utrustning hemma i Syrien, innan flykten. Nu har hon praktik på lasarettet i Visby och arbetar med teknisk utrustning där. Målet för henne är att få ett bra jobb så hon kan köpa ett hus i vart och ett av sina länder, Sverige, Syrien och Ukraina.

Sahar Ramadan från Syrien har valt att ha med en bild på en bro från hennes hemtrakter som har bombats sönder under kriget, och när hon bläddrar fram sidan och visar bron fylls hennes ögon med tårar.

Boken säljs bland annat på biblioteket i Burgsvik, till självkostnadsprisför att täcka tryckkostnaden.

Vid releasepartyt passade bibliotekarien Anita Widén på att berätta om nästa bokprojekt - en av de asylsökande som är fotograf ska dokumentera omgivningen utifrån sitt perspektiv, ungefär som boken "Ett solvarv på Storsudret".

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista