Eva Lundberg som har gamla hus i Norrlanda får råd av byggnadsantikvarie Per Malmros på Gotlands museum.
1 av 2
Eva Lundberg får råd av byggnadsantikvarie Per Malmros. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Råd om byggnadsvård vid renovering i Hablingbo

4:31 min

Intresserade fick råd om husrenovering i Hablingbo, Eva Lundberg ville veta hur de ska renovera inne i sina hus i Norrlanda.

Tiondeladan vid prästgården i Hablingbo för just nu nytt tak. Både tegeltak och delar av faltaket läggs om. Och när man ändå är på plats så bjöd Gotlands museum, Länsstyrelsen och Byggnadshyttan Kalk & Bygg in alla som behöver råd om byggnadsvård och renovering kl 10-12 på Skärtorsdagen.

Eva Lundberg som har gamla hus i Norrlanda kom dit för att få råd. De har redan renoverat husen på utsidan, och även satt upp en riktig gotlandstun - nu är det dags att återställa insidan av husen som tidigare blivit modernt totalrenoverade. Bland annat bulhuset.

- Det är inte mycket som går att återställa, tyvärr, invändigt har man totalrenoverat och behållit en bakugn och en kölna, resten är spånskivor, säger hon

Byggnadsantikvarie Per Malmros från Gotlands museum som diskuterade husen med henne säger att det ser ut så på många håll.

- Det är lite tråkigt, naturligtvis, men alla byggnader kan man inte bevara, säger Per Malmros.

Under 1960 och -70 talen blev många hus modern renoverade, sen vaknade intresset för att ta hand om gamla hus på rätt sätt.

- Nu är det stort, och de flesta vet vad det går ut på, säger Per Malmros.

Men Eva Lundberg har stort överseende med de som renoverad huset - för om de inte gjort det skulle det inte ha funnits något hus kvar.

- De gjorde en heroisk insats, säger hon.

Intresset för gamla byggnader började efter att hon och maken gått kurser i byggnadsvård, utan att de hade något hus - den köpte de husen i Norrlanda på inrådan av sin kursledare Stefan Hase.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista