Jan Lundqvist, ordförande i Gotlands spelmansförbund.
Jan Lundqvist, ordförande i Gotlands spelmansförbund. Foto: privat

Nytt samarbete ska locka unga till folkmusik och dans

2:00 min

Gotlands spelmansförbund och dansarna i Gotländska folkdansringen diskuterar ett större samarbete för att öka antalet medlemmar och hålla liv i organisationerna. På sikt kan det till och med bli en sammanslagning.


- Vi tänkte slå ihop våra krafter och göra något bredare som syns och hörs, säger Jan Lundqvist som är ordförande i Gotlands spelmansförbund.

Många associerar folkmusik och folkdans med fiol, nyckelharpa, dragspel och midsommar och knätofsar. Men nu är tanken att försöka tänka nytt för att locka yngre medlemmar. För både spelmännens och folkdansarnas organisationer domineras av pensionärer. I Gotländska folkdansringen där är bara 15 % av de 140 medlemmarna under 65 år. Och Gotlands spelmansförbund med sina knappt 100 medlemmar behöver också få in fler yngre.

Hoppet står nu alltså till att ordna aktiviteter där traditionell folkmusik och folkdans möter det ökade intresset för världsmusik och dans i ny tappning.

-Det nya som kommer är det internationella, musik från olika kontinenter, andra rytmer och instrument. Där finns det ett ungdomsintresse, så det borde vi närma oss, tycker Jan Lundqvist. 

Det första steget på nya samarbeten kommer tas den 20 april på ett möte i Roma kungsgård med både folkmusiker och folkdansare och regionens kultur- och fritidsförvaltning som stöttar samarbetet. Planen är sedan att ordna tre inspirationsdagar med gästartister i höst.

- Jag hoppas att det är början till en ny utveckling, säger Jan Lundqvist från Gotlands spelmansförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista