Mattias Larsson från När. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Mattias Larsson från När. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Landsbygdsupproret 2016: Landsbygden blöder

7:30 min

"När jag blir stor vill jag bli bonde och jobba med dig, pappa", står det på en vagn från När. Fantastiskt, tycker pappa Mattias Larsson.

Landsbygdsupproret 2016 manar till köp av svensk mat; alltså bojkott av importkött och importerade mejeriprodukter.

Att många mjölkbönder dras med dålig lönsamhet och att antalet bönder minskar är något av det som landsbygdsupproret vill uppmärksamma  genom en traktorkaravan som skall cirkla i Visby.

En traktorkaravan lämnade på förmiddagen Lövsta och tog sikte mot Visby för att uppmärksamma att "landsbygden blöder".

På det flygblad som landsbygdsupprorets deltagare sprider under långfredagen 2016 står att landsbygden blöder och att regeringen "gör allt för att behålla förstaplatsen som världens snabbast växande urbaniserande land".

Upproret rasar mot att antalet bönder minskar och att lönsamheten inte är den önskvärda. Dieselskatten och nedläggningsbeslut som drabbar landsbygden är något av det som protesterna handlar om.

I sitt flygblad uppmanar landsbygdsupproret enskilda att bidra till att förändra och förbättra villkoren, bland annat genom att köpa svenskt, gärna närproducerat, gynna småföretag, bojkotta importkött och importerade mejeriprodukter, inte kasta skräp i naturen. Flytta ut på landet, är slutknorren på flygbladet.

Landsbygdsupproret sker på följande platser i Sverige under långfredagen 2016: Uppsala, Skara, Sundsvall, Jönköping, Uddevalla, Mynttorget i Stockholm, Visby, Höör, Östhammar, Karlstad, Örebro, Svenstavik i Jämtland, Norrköping.

I Borlänge ställdes arrangemanget in.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista