Busarvetäkten, Roma.
Borrhålet som förser Roma samhälle och Dalhem med dricksvatten. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

LRF vill stoppa vattenskyddsområde

Ordförande Anna Törnfelt: Ett dråpslag
2:44 min

LRF är mycket kritiskt till bildandet av ett vattenskyddsområde i Roma, som berör 800 hektar av Gotlands bästa åkermark. Restriktionerna som följer för jordbruket inte är realistiska, anser de.

- Dels betyder det en ekonomisk katastrof för de lantbrukare som inte kan fortsätta med sin verksamhet på det sätt de gjort. Det betyder inte att de håller på med någon miljöfarlig verksamhet, säger Anna Törnfelt. Men det här är ett dråpslag, anser hon.

-Vi förser väldigt stora områden med livsmedel från Gotland.

Ett par borrhål vid Busarve i Roma förser Roma samhälle och Dalhem med vatten. För att trygga den täkten - långsiktigt - finns nu förslag på ett vattenskyddsområde.

Men från LRF kommer nu invändningar om att det inte tagits hänsyn till konsekvenserna. Förutom att det direkt påverkar ett antal lantbrukare i området - när det gäller bekämpningsmedel och gödsling, ser LRF att det också kan påverka vidareförädlingen.

I området finns både köttproducenter och grönsaksproducenter som levererar stora mängder mat. LRF:s Gotlandsordförande Anna Törnfelt nämner till exempel 320 ton rödbetor och 450 ton potatis till Foodmark. Därutöver ett potatispackeri med 900 ton potatis. Till slakteriet i Visby skickas 1 000 nöt och 1 500 grisar från det här området, säger Anna Törnfelt, som befarar att lantbrukarna inte kommer att kunna verka som idag om vattenskyddsområdet bildas.

Att vattnet i Busarvetäkten är så bra idag tolkar lantbrukarna som att de har varit försiktiga och kommer att fortsätta vara det, utan restriktioner. LRF efterlyser näringslivsperspektivet och vill se en samhällsekonomisk analys av vad vattenskyddsområdet innebär.

LRF ifrågasätter om en vattentäkt som är placerad i ett intensivt jordbruksområde ligger på rätt ställe och anser att det inte är givet att en vattentäkt alltid ska få företräde framför andra intressen. Det kan vara motiverat att flytta borrhålen, anser Anna Törnfelt.

LRF vill att alternativ till Busarve-täkten undersöks; kanske att dra en ledning från Visby till Roma för att förse samhället där med vatten.

Enligt LRF handlar det om en värdeminskning på cirka 80 miljoner för de Roma/Björke-lantbrukare som är direkt berörda.

Då har LRF räknat med att marknadsvärdet minskar i sekundär zon (yttre vattenskyddsområde) med 50 procent och med 75 procent i den primära zonen (det inre vattenskyddsområdet, närmast täkten).

Till detta lägger LRF värdeminskning på byggnader och inventarier på uppskattningsvis 20 miljoner kronor.

Enligt EU:s ramdirektiv för vatten och dricksvattendirektivet skall samtliga allmänna vattentäkter senast år 2015 ha ett vattenskyddsområde. Naturvårdsverket uttrycker det så här:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".