Pontus, Märta och Odd Norman i sitt kontorsrum intill gården. Framför dem ligger mängder med papper på skrivbordet.
Mer pappersjobb är en av farhågorna hos Pontus, Märta och Odd Norman. Foto: Patrik Annerud/Sveriges Radio

Oro för byråkratiskt krångel vid vattenskydd

"Arbetsglädjen förvinner när man inte får göra det man vill"
2:53 min

Lantbrukarna Odd, Märta och Pontus Norman befarar byråkrati, dyra ansökningar och sänkt värde på marken med vattenskyddsområde.

- Vi vet inte om vi kan tanka upp vår tank med diesel utan att skicka en dyr och krånglig ansökan varje gång det ska ske, säger Pontus Norman, som dessutom ställer sig frågande till vattenskyddsområdesregeln om högst en kubikmeter diesel per fordon - vilket bara är en halv tank i traktorn.

- Vi vet inte om vi får lov att lagra ensilage som vi gör idag, på asfalten, eller om vi måste bygga en extra silo, säger Märta Norman.

Odd Norman oroar sig för vad som skulle hända med markvärdet om förslaget till vattenskyddsområde skulle gå igenom:
- Det kan bli en halvering, vad händer då med investeringsviljan inom Gotlands största näring, säger han.

På Ejmunds gård i Roma är irritationen stor över det förslag som Region Gotand utarbetat enligt EU:s dricksvattendirektiv som ska ge vattentäkter långsiktigt skydd.

EU:s ramdirektiv för vatten och dricksvattendirektivet säger att samtliga allmänna vattentäkter senast år 2015 ska ha ett vattenskyddsområde. Naturvårdsverket uttrycker det så här:

"Syftet med vattenskyddsområden är att ge vattenförekomster som är viktiga för dricksvattenförsörjningen ett tillräckligt gott skydd så att råvattentillgången säkras i ett långsiktigt perspektiv - ett flergenerationsperspektiv".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".