Tareq Berkdar jobbar med att hitta bostäder åt flyktingar som fått uppehållstillstånd på Gotland.
Gotland ska ta emot 192 nyanlända som har fått uppehållstillstånd och som alltså kommer att få stanna i Sverige. Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio

Fler bostäder behövs till nyanlända

"Gärna bostäder utanför Visby"
1:01 min

I april kommer de första av de 192 nyanlända som har fått uppehållstillstånd och som alltså kommer att få stanna i Sverige till GotlandDet handlar om välutbildade personer, som läkare, lärare och ingenjörer från Syrien, Det behövs fler året runt bostäder, säger Tareq Berkdar, är samordnare för projektet.

Hittills har projektet hittat bostäder till de första 60 - 70 personerna som kommer nu under våren. Många har hört av sig, och Tareq Berkdar säger att intresset är stort från gotlänningarnas sida, och att de nu ligger lite före i planeringen.

I annonser och på sociala medier söker regionen bostäder, som lägenheter, villor, mindre hus i orter som ligger med goda kommunikationer och har service i form av skola och affärer. Det handlar om bostäder som ska hyras årsvis.

Regionen hjälper till att förmedla bostaden, men det är den nyanlända personen som skriver hyreskontrakt med fastighetsägaren.

-Många vill bo i stan, men vi ser gärna att de bosätter sig utanför Visby, eftersom det är lättare att integrera sig på mindre orter. Där lär man sig språket snabbare, säger Berkdar.

Hälften av de 192 som kommer nu är familjer, resten är ensamstående,  och det behövs runt 120 bostäder.

En oväntad reaktion bland de som nu är på väg har förvånat Tarek Berkdar. Det handlar om personer som känner en rädsla att bo på en ö, med vatten runtom, eftersom de har trauman efter resan genom Medelhavet, och de är jätteoroliga för att bo så nära vattnet.

-Jag säger till dom att det inte finns nån havsutsikt från deras bostäder, och att båten inte är en gummibåt. Men jag förstår deras oro, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".