Lars Hansson vid Busarve i Roma. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Lars Hansson vid det aktuella borrhålet, Busarvetäkten i Roma. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Markägare i Roma ångrar att han hjälpte kommunen med vatten

2:27 min

För 40 år sedan lät Lars Hansson Gotlands kommun borra efter vatten på hans mark, för att ge Roma samhälle bättre vatten. Det ångrar han nu.

Vattentäkten vid Busarve föreslås nu få skydd, enligt EU:s dricksvattendirektiv. Något som medför restriktioner för ett antal lantbrukare i området.

Lars Hansson vid Busarve ångrar idag att han upplät sin mark till kommunal vattentäkt, när grannarna har att rätta sig efter skyddsföreskrifter - om vattenskyddsområdet bildas.

Lars Hansson har nyss fyllt 70 år. För 40 år sedan hade han precis tagit över gården vid Busarve i Roma. En dag fick han besök av personer från kommunen som ville leta vatten på Lasses mark. För i Roma samhälle var det hög nitrathalt i vattnet, fick han veta. Läget var så illa att det talades om att köra färskvatten i tankar till familjer med spädbarn och små barn som inte skulle dricka det vatten som då rann i kranarna. Lars Hansson berättar att han var glad då att kunna hjälpa till - och han lät kommunen borra, hitta fint vatten och lägga ledningar i hans marker.

Han fick betalt för intrånget också. 2 300 kronor. Det motsvarar i dagens penningvärde 11 902 kronor, enligt Statistiska Centralbyrån.

1975 var det ingen som talade om vattenskyddsområden eller EU:s dricksvattendirektiv. Men Lars Hansson säger att om han vetat då, det han vet idag - att ett planerat vattenskyddsområde skulle leda till att 15 lantbrukare i området måste söka tillstånd för att använda bekämpningsmedel eller anmäla att de tänker sprida gödsel, då hade han inte gett bort vattnet från Busarve.

I det servitutsavtal som kommunen tecknade med Lars Hansson står en punkt om "bestående skada och intrång som ej kunnat förutses vid avtalets tecknande", men Lasse är osäker på om den klausulen är något värd idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista