Spelman på taket av Gotlands Musikalkompani.
Michael Vahlgren, Vilhelm Stenstedt, Elias Rödland, Kaspian Jakobsson, Elsa Hägglöf, Alice Jakobsson, Liv Sundblad. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Spelman på taket lyfter svåra frågor

6:06 min

Musikalkompaniet repeterar Spelman på taket, en musikal som utspelar sig i en judisk by i Tsarryssland år 1905 och som handlar om traditioner och förföljelse.

Den amerikanska musikalen Spelman på taket är skriven på 60-talet av Joseph Stein med musik av Jerry Bock. Musikalen bygger på Sholem Aleichems roman, Tevye, mjölkutköraren.

- Tevye är en gammal man, en fattig mjölkbonde välsignad av Gud med fem döttrar, berättar Vilhelm Stenstedt, som spelar Tevye tillsammans med Mikael  Valgren.

Pappan kämpar för bevara de judiska traditionerna medan hans döttrar vill gifta sig med en man de älskar.

- Det är mycket tradition, det är det hela musikalen handlar om, förklarar Mikael Valgren.

En av de bångstyriga döttrarna är Hoddel och spelas bland annat av Alice Jacobsson. Hoddel träffar en man som är revolutionär.

- Där kommer han och berättar om hela världen för henne som levt isolerat i en by och då blir hon nyfiken!

- Men det är ju inte det Tevye vill som far, så det möts inte så bra av Tevye , förklarar Elsa Hägglöf, som även hon spelar Hoddel.

En annan av döttrarna vill gifta sig med en kristen man, vilket inte alls accepteras eftersom de är judar.

För ungdomarna i Musikalkompaniet har det varit en upplevelse med en musikal som tar upp normer och konflikter från början av 1900-talet.

- Det är jättespännande, för de är ju så självklart för oss att själva få välja den man vill vara med i sitt liv. Och att då slitas mellan familjen och personen man älskar är svårt.

Handlingen i musikalen Spelman på taket kretsar också kring att det är oroliga tider i Ryssland och att judarna själva blir förföljda för sin religion, sin kultur och sina traditioner.

- Det är väldigt mycket i den här historien som har paralleller med idag, tycker Kaspian Jakobsson och jämför med dåtidens Ryssland då soldater förföljde judarna, vilket kan liknas med kriget i Syrien.

Det här är Musikalkompaniets hittills största föreställning och i år spelar de på Wisby strand med premiär den 1 april.

Själva musiken är en salig blandning med både klassik musikalmusik och drag av klezmermusik. Den mest kända melodin är "Om jag hade pengar". Det blir också en del dans, folkdans, etnisk dans och klassisk balett.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista