Monica Olsson rekommenderar soltåliga växter.
Monica Olsson rekommenderar soltåliga växter. Foto: Hanna Sihlman

Små knep får trädgården att blomstra under bevattningsförbud

2:47 min

Få inte panik när torkan kommer och håll ett extra öga på nyplanterade växter, tipsar trädgårdsmästaren Monica Olsson om trädgårdsskötsel under bevattningsförbud.

I helgen flyttade man fram trädgårdsmöblerna och klockan. Samtidigt som många börjar göra i ordning trädgården så upprepas budskapet om vattenbrist på Gotland. Den första april införs bevattningsförbud på stora delar av Gotland, framför allt i söder och i öster.

Det går att ha fin trädgård även när det råder bevattningsförbud, säger trädgårdsmästaren Monica Olsson. Först och främst gäller det att ta vara på regnvattnet. 

- Jag odlar mycket tomater i mitt växthus. Jag samlar regnvatten i tunnor under rännorna. Förra året behövde jag inte vattna med kommunalt vatten, säger Olsson. 

Om man anlägger ny trädgård eller planterar nytt ska man välja växter som tål att stå i solen. Monica Olsson har gott om exempel på sådana växter: lavendel, många örter, timjan, anis...

- Många blåa växter tål sol väl, till exempel perovskia och iris. Också gråa, lite ulliga växter trivs i solen, till exempel lammöra och silverarv.

Och gräsmattan behöver inte vara grön sommaren runt. 

- Man ska inte få panik om gräsmattan blir brun när det är torrt, tycker jag. Gräsmattan klarar det och kommer igen nästa år. 

Har man anlagt en ny gräsmatta får man vattna med kanna. 

- En ny gräsmatta är känsligare. Det är viktigt att man har anlagt den på hösten då marken var fuktig. Nu gäller det att kolla sin nya gräsmatta hela tiden.

Monica Olsson påminner också alla poolägare om kommande bevattningsförbud. 

- Det är många som vill ha pool och ska man ha pool så är det dags att fylla den nu. Man får inte fylla poolen med slang när det är bevattningsförbud. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista