utedass
Foto: Gunnar Lundmark/Svd/TT

Tommy Gardell spolar tanke på fler torrdass

"Vi lever i ett modernt samhälle i dag"
1:36 min

Tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S), tycker inte att det vore en bra idé som föreslagits, att Region Gotland uppmuntrar fler torrdass, som lösning på vattenbristen.

Härom veckan gick forskaren Christian Baresel på IVL Svenska Miljöinstitutet ut och sa att regionen bör uppmuntra till att bygga fler torrtoaletter.

- Nej, jag tror inte på den idén, säger Tommy Gardell. Vi lever i ett modernt samhälle i dag och har vant oss vid vattentoalett. Att återgå till torrtoa tror jag inte är modellen.

- Då måste vi hellre spara vatten i de toaletter vi har i dag och kanske ha snålspolande varianter, plus att vi kanske inte ha vårt finaste dricksvatten till att spola med.

År 2015 hade 1600 personer på Gotland latrintömning på sommaren och 100 personer året om. Den siffran ökar med 5-10 personer per år.

I dag finns ingen plats på Gotland att göra sig av med avfallet, utan alla latrintunnor skickas till Norrtälje.

- Bäst vore väl om det fanns något privat initiativ som vill satsa på den verksamheten, att inte allt ska drivas i kommunal regi.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".