sjöfartsverkets räddningshelikopter
1 av 2
Foto: Johan Nilsson/TT
Platsen där den försvunne hittades
2 av 2
Platsen där den försvunne hittades Foto: Karta från polisen

Ytbärgaren: Han såg på mig

Polisen: Han hade gått rakt ut i ingenstans
3:16 min

Den 77-årige man som varit försvunnen sedan ett par dagar hittades vid liv vid halv tolvtiden på tisdagen. 

Polisen Daniel Åhlén och ytbärgaren John Jonsson berättar om räddningen

Daniel Åhlén berättar att mannen kört fast nära Unghanse, Öja, och bestämt sig för att gå därifrån till en annan väg han kände till, men missat vägen och istället gått rakt ut i ingenstans i snårig terräng.

Ytbärgaren John Jonsson berättar att man under förmiddagen utökade sökområdet och då såg räddningshelikopterns besättning mannen från luften.

Han hade lagt sig torr under en stor tall i ett kraftigt buskage. Vi hade flyt kan man säga.

Vad gör ni då?

- Då går vi bort en liten bit eftersom helikoptern blåser så mycket, och vinschar ner mig på plats. Han visar livstecken vilket jag blir oerhört glad över. Han såg på mig, helt enkelt.

Vad var det för känslor?

- Först blir man lite besviken, att det har dröjt. Men det är ju fantastiskt att vi hittar honom, med det sökområde som det var.

Mannen var nedkyld och fördes till Visby lasarett för vård.  Det finns ännu inga besked om mannens tillstånd.

- Vi håller tummarna så klart, att det går bra, säger John Jonsson. 

Men det är blicken som du kommer ihåg mest?

- Absolut. Den kommer att sitta kvar.

Polisen riktar på Facebook ett mycket stort tack till alla som deltagit i eftersöket och på annat sätt hjälpt till med att leta efter mannen, som hittades i sökområdet kring Öja.

Även organisationen Missing People och ATV-gruppen med fyrhjulingar samt helikopter och hemvärn har deltagit i sökandet efter mannen, som anmäldes försvunnen måndag morgon.

Vardagshjälten Isak hittade den försvunne mannens bil För fem-sex år sedan lade Isak Söderström märke till en särskild bil som stack ut, med speciella baklyktor och speciell färg. När larmet om den försvunne 77-åringen och beskrivningen av hans bil kom, fick Isak en flashback.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".