Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Missvisande mätningar efter Tjernobylolyckan

Mats Lagerqvist: Nu finns fasta mätstationer
2:19 min
En man med en geigermätare kontrollerar de radioaktiva halterna av cesium i sin trädgård efter Tjernobylolyckan.
1 av 2
En man med en geigermätare kontrollerar de radioaktiva halterna av cesium i sin trädgård efter Tjernobylolyckan. Foto: Dan Hansson/TT
tjernobylröset östergarn gotland
2 av 2
På Gotland restes ett stenröse i Östergarn till minne av Tjernobylolyckan. Foto: Clary Winberg/Sveriges Radio

Efter Tjernobylolyckan för trettio år sedan är möjligheterna på Gotland för att upptäcka radioaktivitet i luften betydligt bättre. Då, 1986, fanns inte ens en mätstation på ön.

Efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl i Ukraina natten mot den 26 april 1986 spreds ett moln med radioaktivitet, som nådde Gotland morgonen den 27 april.

Men Sovjetunionen försökte hålla olyckan hemlig. Först strax efter klockan sju på morgonen måndagen den 28 april gick larmet vid Forsmarks kärnkraftverk i Uppland: radioaktiva ämnen hade uppmätts på skorna hos en anställd. Sovjetunionen bekräftade olyckan först klockan 19 på kvällen den 28 april. 

Att molnet med radioaktivitet passerade Gotland var heller ingenting som gav någon reaktion eftersom mätstationen vid Visby flygplats hade monterats ned. Strålskyddsinstitutet hade på den tiden nämligen planer på att lägga ner mätstationen eftersom det inte ansågs finnas någon risk för radioaktiva utsläpp. Det gick alltså inte att få några mätdata på Gotland.

Försvaret gjorde senare egna mätningar av strålnivån, men deras instrument var inte anpassade och gav orimliga resultat. En manuell mätning gjordes även i Fårösund som visade ungefär samma värden som i Stockholm.

Det har dock senare visat sig att det radioaktiva molnets centrum, enligt väderdata från SMHI, ska ha varit över de södra delarna av Gotland och där gjordes det inte mätningar.

Den flygmätning med stridsflyget Lansen som utfördes över Östersjön gick nämligen inte längre söderut än i höjd med Slite. På Strålskyddsinstituet konstaterar man därför att de beräkningar som gjordes av radioaktiva ämnen i luften på Gotland var underskattade.

År 2013 gjorde Sveriges Radio en karta över var Europas kärnkraftverk finns - kartan är dock inte uppdaterad

Om en kärnkraftsolycka skulle inträffa i dag finns det dock en helt annan beredskap.

Numera finns en automatisk strålningsmätare i Fårösund, som larmar till Strålsäkerhetsmyndigheten, som i sin tur larmar SOS Alarm, om nivåerna skulle stiga onormalt.

Då blir också Gotlands länsstyrelse och Region Gotland inkopplade och gör mätningar manuellt på nio olika platser på Gotland, säger Mats Lagerqvist, kris- och beredskapshandläggare vid länsstyrelsen.

Mätplatserna ligger vid Bäste träsk, i Slite, Tingstäde, Visby, Roma, Herrvik, Linde, Klintehamn och på Faludden. Som ett komplement finns också en mätare vid värmekraftverket i Visby med ett finkänsligt filter som mäter radiopartiklar i luften. 

Sveriges Radio: Trettio år efter Tjernobylolyckan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".