Gotlandsbolaget i Visby. Foto: Clary Winberg/SR Gotland
1 av 3
Gotlandsbolagets kontor i Visby. Foto: Clary Winberg/Sveriges Radio
Kent Dahlberg
2 av 3
Kent Dahlberg utmanar Gotlandsbolaget i kampen om aktierna i TRSM Group. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Håkan Johansson, vd Gotlandsbolaget.
3 av 3
Håkan Johansson, vd Gotlandsbolaget. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Gotlandsbolaget stäms för köp av aktier

"Både säljare och köpare har gjort fel"
1:44 min

Gotlandsbolaget stäms för sitt köp av aktier i TRSM Group - det bolag som vunnit upphandlingen av stora delar av båttrafiken i Stockholms skärgård.

Stämningsansökan lämnades in till Stockholms tingsrätt under tisdagseftermiddagen. Bakom stämningen står Kent Dahlberg, delägare i TRSM Group.

– Både säljare och köpare har gjort fel i det här fallet. Gotlandsbolaget har köpt aktierna i ond tro och säljaren har sålt aktierna trots att de vet om att det finns ett aktieägaravtal som säger att man inte får göra på det sättet.

I måndags tog TRSM Group över driften av stora delar av båttrafiken i Stockholms skärgård. Som P4 Gotland tidigare berättat så hävdar Kent Dahlberg att Gotlandsbolagets köp av aktiemajoriteten i TRSM är ogiltigt. Enligt aktieägaravtalet har han förköpsrätt på de aktier som Gotlandsbolaget förvärvat. Och det visste Gotlandsbolaget när man gjorde affären. Det är därför han hävdar att de agerat i ond tro.

Vad är det du kräver i din stämningsansökan?

– Jag kräver att aktierna ska erbjudas till mig, att jag får köpa loss aktierna som Gotlandsbolaget har köpt.

När P4 Gotland når Gotlandsbolagets vd Håkan Johansson så känner han inte till att en stämningsansökan har lämnats in - men han förstår genast vad det handlar om.

– Är det aktieförvärvet eller?

Ja.

– Det är ju svårt att kommentera i det läget när vi inte har tagit del av den här skrivningen till rätten. Men generellt sett så kan vi ju kommentera det liksom tidigare, att den relation som rådde mellan de tidigare aktieägarna i det här bolaget, den berör inte oss, utan det är före vårt inträde och vi ser inte att vi berörs av den.

Att Håkan Johansson och Gotlandsbolaget kände till aktieägaravtalet, med förköpsklausulen – och trots det genomförde affären - förändrar inte Håkan Johanssons syn på saken.

– Vår bild i dag är definitivt att det här är en fråga mellan de tidigare aktieägarna.

Stämningsansökan är ställd till Gotlandsbolagets dotterbolag Utholmen, som gjort aktieförvärvet, samt de två de två säljarna av aktierna. Säljarna krävs på skadestånd av Kent Dahlberg.

FOTNOT: För närvarande strejkar befälen i skärgårdstrafiken vilket påverkar merparten av de fartyg som TRSM Group driver.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".