Under andra världskriget flydde tusentals flyktingar över Östersjön för att komma i land på Gotland. En av de båtar som användes ligger kvar på stranden i Gothem, som minne.
1 av 2
Under andra världskriget flydde tusentals flyktingar över Östersjön för att komma i land på Gotland. En av de båtar som användes ligger kvar på stranden i Gothem, som minne. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Kerstin Blemberg framför barackerna i Bunge
2 av 2
Hit kom flera av de baltiska flyktingarna 1944. Foto: Anton Kalm / Sveriges Radio

Kerstin Blomberg fascineras av baltflyktingarnas öde

"Människor klarar av mycket mer än man tror"
2:24 min

Kerstin Blomberg berättar om de tusentals baltiska flyktingar som kom med båtar till Gotland efter andra världskriget.

Redan som ung fascinerades Kerstin Blomberg av sin mors berättelser om mötet med de baltiska flyktingarna. Mamman hade en dag stått uppe vid fyren då det kom in en flyktingbåt:

- Det kommer en kvinna i land och hon bär sitt döda barn i famnen, berättar Kerstin Blomberg. Något som fastnade i hennes minne.

Hon har sedan ägnat mycket tid åt att intervjua personer som var med vid den här tiden vilket blev grunden till den bok om de baltiska flyktingarna på Gotland som hon skrivit.

Onsdag kväll håller Kerstin Blomberg en föreläsning i Fårösund som handlar om när de baltiska flyktingarna kom till Gotland.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".