Emily Svärd, projektledare för Kompetensutmaningen
1 av 2
Emily Svärd, projektledare för Kompetensutmaningen, vill ha mer spelifiering av arbetssökandet på Arbetsförmedlingen. Foto: Pauliina Raitaniemi/Sveriges Radio
Olle Lundin, Arbetsförmedlingens digitala innovationschef
2 av 2
- Vi har fler behov från arbetsgivarna och samtidigt fler arbetssökande. Det innebär att vi har en ganska stor mängd som behöver matchas, säger Arbetsförmedlingens digitala innovationschef Olle Lundin. Foto: Pauliina Raitaniemi/Sveriges Radio

Spela dig fram till ett jobb

Arbetsförmedlingens första färdiga digitala satsning
3:31 min

Tänk dig att kunna söka jobb genom att spela ett spel. Arbetsförmedlingen har börjat se spel som alternativ i jakten på nya digitala lösningar för bättre matchningar på arbetsmarknaden.

Förra veckan lanserade Arbetsförmedlingen sin första färdiga digitala satsning, Kompetensutmaningen. En tävling som är främst inriktad för att ge ungdomar möjlighet till anställning. Genom tester på olika nivåer kan man visa sin kompetens, istället för att behöva visa sitt CV.

- Vi försöker använda element från spelvärlden för att skapa ett engagemang hos ungdomar och göra det roligt att söka jobb. Blir det här framgångsrikt så skulle vi även kunna erbjuda det som ett rekryteringssätt även i framtiden, säger Kompetensutmaningens projektledare Emily Svärd.

Hon kan även tänka sig att det i framtiden ska gå att använda sig av nya speltekniska lösningar.

- Man skulle kunna besöka en arbetsplats via "virtual reality" och se hur en arbetsplats ser ut istället för att göra ett studiebesök. Man kanske till och med skulle kunna testa på ett jobb. Ska man till exempel jobba som barista på ett café så får man se den världen och försöka hantera stressen, säger hon.

Senaste åren har arbetslösheten inte minskat trots att det finns många lediga jobb. Olle Lundin på Arbetsförmedlingens Digitala innovationscenter tror att det bland annat kan bero på att det växer fram nya yrkesroller i samhället.

- Idag vet vi knappt vad våra barn sysslar med och det gör att vi befinner oss i en osäkerhet innan vi har landat i de nya yrkesrollerna. Trots att mycket i samhället snurrar snabbare och snabbare så är paradoxen att det kanske tar längre tid att ta sig in i ett nytt arbete, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".