Jessica Hermansson, siminstruktör
Jesssica Hermansson, siminstruktör. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Asylsökande kvinnor lär sig simma

"Vattenvana mammor överför trygghet till sina barn"
5:00 min

Korpen Gotland arrangerar drop-in för kvinnor från ett asylboende som vill lära sig att simma.

Siminstruktören Jessica Hermansson säger att det är viktigt att erbjuda kvinnorna egen simundervisning med hänsyn till deras religion, men också för att de ska förmedla en trygg känsla i vattnet till sina barn.

- Kvinnorna kommer alltid lite på efterhand och det är bra att de får en egen aktivitet. Och är mammorna trygga i vattnet så överför de det på sina barn.

Jessica Hermansson har tidigare haft simundervisning med ensamkommande flyktingkillar och där har en del varit väldigt rädda för vatten, säger hon.

- Vatten används ibland som tortyrmetod med skendränkningar. Och barnens föräldrar har ofta varit fruktansvärt rädda för vatten och överfört det på sina barn.

Kvinnorna på simundervisningen kommer från Afghanistan, Syrien och Irak och är i åldrarna 13 år och uppåt. De går tveksamt ner i bassängen men ljudnivån blir allt högre. Alla utom en släpper bassängkanten och vadar ut en bit där Jessica visar hur de ska blåsa bubblor, koka kaffe och doppa hakan i vattnet. Kvinnan som håller sig fast i bassängkanten vågar doppa hela huvudet under vattnet och snart gör de andra likadant.

Kvinnorna tycker att det är svårt att simma, även om flera av dem kan ta sig fram med lite hjälp av en flytkorv i frigolit. Och alla säger att de tycker att det är roligt och vill fortsätta med simundervisningen. Jessica Hermansson är mycket nöjd med passet.

- Först var flera av dem rädda, men sen ville de ju inte sluta bada när vi var klara efter två timmar.

- Jag längtar till nästa gång, det här var jättekul.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".