Ahmad Allowh
Ahmad Allowh. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Ahmad lämnar Gotland eftersom han inte får jobb

"De är rädda för att anställa nyanlända"
1:32 min

Frågan om hur nyanländas kompetens ska tas tillvara på bästa sätt diskuterades på ett seminarium i Visby på torsdagen. Men dataingenjören Ahmad Allowh från Syrien flyttar nu till fastlandet eftersom han inte får jobb på Gotland.

Han har trivts mycket bra på Gotland, men beslutat sig för att flytta.

-Jag vill jobba, jag behöver inte praktik. Det handlar bara om att hitta något jobb, så möjligheterna är större på fastlandet, säger Ahmad. 

- För mig är jobbet den viktigaste saken, i arabisk kultur är det viktigt att jobba och inte stanna hemma, säger Ahmad Allowh, som tycker att Sverige är dåligt på att ta tillvara de nyanländas kompetens.

Nätverk, affärskunskaper från hemlandet och språkkunskaper - det är komptenser hos de nyanlända - som kan göra det svenska samhället till vinnare i migrationslotteriet säger ekonomiprofessorn från Roskilde universitet i Danmark, Shahamak Rezaei.

Men det förutsätter att vi i Sverige tar tillvara den kunskapen, säger han.

De nyanländas kulturella bakgrund är ingenting man köpa in eller läsa sig till på ett svenskt universitet, säger han. Och personer som känner att den här kompetensen inte tas tillvara i Sverige kommer helt enkelt att ge sig av igen, tror professor Shahamak Rezaei.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".