Gotländska körledare lär sig om "Anti-aging för rösten"
1 av 2
Gotlänska körledare fick testa på många olika sätt att använda kroppen för att kunna utveckla rösten. Foto: Pauliina Raitaniemi/Sveriges Radio
Körledaren Jan Bergquist och sång-professorn Elisabeth Bengtson-Opitz
2 av 2
Körledaren Jan Bergquist är en av dom som var med och fick ta del av tips från Elisabeth Bengtson-Opitz. Foto: Pauliina Raitaniemi/Sveriges Radio

Körsång håller rösten ung

"Det enda instrument du kan lära dig att spela bra även högt upp i åren."
3:43 min

Att bevara sin unga röst är inte alltid lätt när man blir äldre, men "Anti-aging för rösten" är ett sätt att hålla igång rösten även på senare år.

Sångmetodik-professorn Elisabeth Bengtson-Opitz träffade gotländska körledare i Visby för att ge ett smakprov i metoden. Hon har utvecklat den sedan 90-talet på högskolan för musik och teater i Hamburg och har introducerat metoden till 13 länder.

- Det är ett sätt att hålla sin röst fräsch och fin in till sista andetaget, säger hon.

Körledaren Jan Bergquist som leder en kör med deltagare omkring pensionsåldern vill fokusera mer på röstteknikerna.

- Det viktigaste är andningen, att få ut en aktiv andning. Sedan gäller det att jobba med konsonanter så att uttalet blir tydligt, säger han.

Trots att fokus ligger på att bevara och utveckla den äldre rösten så är tekniken användbar för alla, enligt Elisabeth Bengtson-Opitz.

- Det är öppet för alla. Rösten är förmodligen det enda instrument du kan lära dig att spela bra även högt upp i åren. Jag har träffat på en massa människor som tror att dom inte kan sjunga men i grund och botten så har dom väldigt vackra röster, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".