Mäklarprospekt Frindarve i Garda, på två språk. Foto: Katarina Hedström/SverigesRadio.
Mäklarprospekt Frindarve i Garda, på två språk. Foto: Katarina Hedström/SverigesRadio.

Mäklarfirma anklagar banken för agerandet i stora mjölkkonkursen

Skånegårdar: Vi ställer oss frågande till kapitalförstöringen
2:39 min

Det fanns en långt gången affär om Gotlands största ekologiska mjölkgård Frindarve i Garda. Mäklaren är kritisk till att banken då begärde ägaren i konkurs.

Konkursen var ett faktum i början av april.  

Det fanns före konkursen en långt gången affär, där en holländsk lantbrukarfamilj lagt bud på gården. Från mäklarfirman Skånegårdar AB kommer nu saftig kritik mot banken.

Mäklaren Dag Magnusson tycker att banken hanterat situationen oskickligt och nu medverkar till en oförståelig kapitalförstöring.

Han anser att bankens drag att säga upp alla lån och därmed begära runt 70 miljoner på ett bräde var oförståeligt.

- I och med att man säger upp lånen då faller ju hela situationen. Det går inte idag att gå till en annan bank och ordna en så stor upplåning till en fastighet med mjölkinriktning, säger Dag Magnusson, som alltså anser att banken "provocerat fram" obeståndsärende.

Ägaren hade visserligen stora leverantörsskulder, men hade prioriterat att göra rätt för sig gentemot banken.

- Vi ställer oss frågande till varför man på LF-bank så medvetet åstadkommer en större kapitalförstöring än nödvändigt. Familjen Bendelin har betalat både räntor och amorteringar till banken, men legat efter till andra fordringsägare.

Vi har sällan, nästan aldrig tidigare hamnat i en situation med så dålig dialog med banken. Så brukar det inte vara. Det är vi inte vana vid, säger Dag Magnusson på Skånegårdar AB.

Det blev alltså konkursförvaltaren som istället fullföljde försäljningen av Frindarve. 

Enligt vad P4 Gotland erfar så är det samma köpare som kunnat göra en bättre affär i det trängda konkursläget.

Den gård som alltså först var till salu för 45 miljoner, men som under konkurshot sjönk till 35 miljoner i försäljningssumma tycks nu vara såld för 24 miljoner kronor. Därtill kommer en okänd summa för djur, maskiner och lager. Dessa ingick i beloppet 38 miljoner som fanns bjudet när Skånegårdar hade Frindarve till försäljning.

Länsförsäkringar bank har avböjt att bemöta kritiken, med hänvisning till banksekretessen.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".