Ingemar Thomsson
Tidigare mjökbonden Ingemar Thomsson sadlade om till lammbonde men är fortrfarande mjölkbonde i själ och hjärta Foto: Sveriges Radio Gotland

Mjölkbonden Ingemar kollapsade mitt i jobbet

"Jag föll ihop"
4:03 min

Han lyssnade inte på sin kropp i tid. Men en dag blev beslutet oundvikligt. Ingemar Thomsson i Ala fick stressrelaterad kärlkramp av den tuffa vardagen.  

- Man tog inget ledigt och jobbade dygnet runt.

Mitt i mjölkkrisen och en ekonomiskt ohållbar situation kämpade Ingemar Thomsson på.

- Och det gjorde man tills man inte ens märkte själv att man mådde dåligt, säger han.

Men en dag sa kroppen ifrån med besked. Ingemar skulle hugga upp frusen gödsel.

- Då lyssnade jag inte på mitt hjärta när det gjorde ont, utan jag fortsatte hugga av ren frustration. Sen låg jag och höll på att svimma av smärta i bröstet. Då sa jag till mig själv att nu slutar jag med det här.

Ingen ljusning syns i sikte för mjölkbönderna kring mjölkpriset de kommande 6-9 månaderna. Swedbank tror att mjölkkonkurserna ökar 2016.

Men vissa väljer att satsa ändå.

- Jag ångrar mig inte. Vi behövde göra gården mer effektiv och utan investeringarna hade vi förmodligen lagt ner mjölkproduktionen, säger Mats Ekström i Lojsta.

- Jag har lagt upp det här som ett maratonlopp. Ett maraton är 42 km långt och jag ska vara mjölkbonde i 42 år. Och jag försöker inte springa mig trött de här första kilometrarna. Vi planerar att ta oss igenom det här och lämna gården till nästa generation.

- Jag tycker han är väldigt modig som ska satsa, säger Ingemar Thomsson i Ala.

Men han har en hälsning till Mats Ekström.

- Lyssna på din kropp. Kan du inte sova på nätterna och har smärtor i kroppen: Ta kontakt med läkare.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".