Mjölkpaket från Arla Foods. Foto: Clary Winberg SR/Gotland
Mjölkpaket från Arla Foods. Foto: Clary Winberg SR/Gotland

LF-bank erbjuder åtgärdspaket för de tyngst skuldsatta i mjölkkrisen

Mikael Swenson: Uppskattat att vi som bank bryr oss
3:13 min

De skuldtyngda mjölkbönder som kämpar hårdast för att hålla sig ekonomiskt flytande kan få avbytare och psykolog betalda av banken.

Bankchefen Mikael Swenson på Länsförsäkringar Bank Gotland säger att de har ett tiotal större låntagare som har det extra jobbigt nu.

- Det är jätteallvarligt. Mjölkpriset är väldigt låg och många har det väldigt, väldigt tufft. Fortsätter det låga mjölkpriset tror jag att vi kommer att få se fler avvecklingar, säger Mikael Swenson.  

På LF-bank i Visby har de känt ett behov av ett särskilt åtgärdspaket för att stötta de lantbrukskunder som just nu sliter med stora lån i ett läge då mjölkpriset inte riktigt räcker till att betala för lån tagna till investeringar i ett helt annat mjölkläge.

-Vi märker att det är många av våra kunder som får se över sina verksamheter, säger Swenson.

När ekonomin har blivit allt kärvare för lantbrukskunderna riskerar deras nöd att kunna bli en förlust också för banken.

Banken märkte i slutet av 2015 att några låntagare fick det jobbigare och jobbigare. Och när det krisar gör lantbrukaren kanske inte allt rätt - i sin ensamhet, tänkte de på banken.

Den lokala styrelsen fattade ett beslut om en särskild budget för "Projekt grön näring". Summan vill bankchefen inte avslöja, men det handlar om ett helt batteri av insatser för att "mota Olle i grind" - hjälpa lantbrukskunderna innan deras verksamhet och ekonomi går över styr i mjölkkrisen.

- Så då har vi möte med våra kunder och tittar på vad vi kan hjälpa till med; ekonomisk rådgivning eller avbytare, exemplifierar bankchefen.

Banken knöt till sig ett antal personer för att kunna agera på bred front mot de låntagare som är illa ute.

Bland insatserna som banken hittat på finns ekonomisk rådgivning - en mentor med lantbruksbakgrund som kan hjälpa till med "management". Banken tänkte att somliga kanske behöver hjälp med någon som på plats på gården kan vara ett bollplank för personliga samtal och som kan hjälpa till att bena ut hur leverantörsskulderna skall hanteras. Men banken insåg också att det kunde behövas handfast stöd i form av avbytare, för urlakade mjölkbönder som håller på att köra slut på sig. Psykologhjälp för egen del, veterinärhjälp för djuren, foderrådgivning finns också med i insatspaketet för att stötta skuldsatta mjölkbönder.

Finessen är, säger bankchefen Mikael Swenson, att banken betalar.

-Det vi märkt hittills är att det är väldigt uppskattat att vi som bank bryr oss om deras verksamhet. Vi har ju ett gemensamt intresse att det skall gå bra för dem. Går det bra för dem så har de råd att betala till oss och då går det bra för oss. Men självklart bygger det på att lantbrukaren vill vara med, vi tvingar ingen.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".