Kamelia Meshreqi och Jamal Hima deltar i Korta Vägen, Olle Jansson är ansvarig för Campus Gotland och Lovisa Fältskog-Johansson huvudansvarig för Korta Vägen på stockholms universitet.
1 av 3
Kamelia Meshreqi och Jamal Hima lyssnar på Lovisa Fältskog-Johansson som berättar om projektet Korta Vägen. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Magnus Bäckström är projektledare för Korta Vägen på Gotland visar de åtta deltagarna runt på Campus Gotland.
2 av 3
Magnus Bäckström är projektledare för Korta Vägen på Gotland visar de åtta deltagarna runt på Campus Gotland. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Projektledaren för Korta Vägen på Gotland, Magnus Bäckström, berättar om upplägger för deltagarna.
3 av 3
Magnus Bäckström presenterar Korta Vägen för deltagarna. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Nu får utländska akademiker hjälp till jobb på Gotland

"Jag hoppas det går jättebra!"
5:27 min

Åtta utländska akademiker på ön ska få hjälp att hitta kvalificerat jobb genom projektet Korta Vägen en av dem är optikern Kamelia Meshreqi från Jordanien.

- Varje gång säger de till mig att först sluta SFI, hitta praktik - sen kan du börja jobba som optiker, säger Kamelia Meshreqi. 

De flesta av hennes kurskamrater är från Syrien, bland annat jurister, it-tekniker, finansanalytiker och marknadsförare. Nu ska de varva praktik med svenska och annan utbildning under ett halvår.

Jamal Hima kom från Syrien för ungefär ett år sedan. där drev han ett företag med 500 anställda som bland annat sålde kläder och kosmetika, nu vill han jobba med administration eller marknadsföring på Gotland och har stora förväntningar på kursen.

- Det finns rätt möjligheter och tid till kontakter med arbetsgivare, säger han strax innan hela gruppen samlas i en sal på Campus Gotland.

- Då får jag hälsa er välkomna till den första starten av Korta Vägen på Gotland. Äntligen! känner jag, sa Magnus Bäckström som är projektansvarig på Gotland när han tog emot gruppen.

Stockholms universitet började redan 2010 och har genomför utbildningar på flera orter i landet, med gott resultat enligt Lovisa Fältskog-Johansson som är ansvarig där.

- Vår toppnotering är från 2014, då fick 93 procent av våra deltagaren en kvalificerad praktikplats inom sitt utbildningsområde och 64,5 procent fick ett kvalificerat arbete efter avslutat utbildning, säger hon.

Hur vanligt är det ann nån som är ute på praktik också får jobb där?

- De flesta som får jobb får det på sin praktikplats. Det här handlar inte om välgörenhet utan man har behov av precis den kompetensen, man ser det som en rekrytering, säger Lovisa Fältskog-Johansson.

Björn Palmqvist på arbetsförmedlingen hoppas att företag ska se att det lönar sig att anställa arabisktalande för att kunna ta emot kunder bland flyktingarna på ett bra sätt.

- Det finns pengar att tjäna på det här för företagare, säger han.

Hur många är inskrivna hos er som ni vill ha in i ett sånt här projekt?

- 25-30 personer. Men under året kommer vi ta emot 170 personer, och en ansenlig del kommer vara akademiker som har det här behovet, säger Björn Palmqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".