Enkrona och mjölkpaket. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Bankerna är inte oberörda av att mjölkproducenterna ser inkomsterna krympa. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Banker samstämmiga om mjölkkrisen: Allvarlig lång och djup kris

Kristina Olsson: Det är klart att vi påverkas
5:28 min

Närmare 300 miljarder kronor har bankerna lånat ut till landets jord- och skogsbrukare. Mjölkkrisen är kännbar också för bankerna.

Lantbrukets affärstidning ATL skrev nyligen om bankernas utlåning när det gäller jord- och skogsbruk. Enligt lantbruksbarometern 2016 rörde det sig 2015 om totalt 292,6 miljarder kronor utlånade till privatägt jord- och skogsbruk.

Nationellt är Swedbank och sparbankerna störst; runt 100 miljarder utlånade.

Landshypotek andra största långivaren; drygt 60 miljarder och Länsförsäkringar bank trea med sådär 25 miljarder.

- Det är klart att vi påverkas av mjölkkrisen, säger Kristina Olsson på LF-bank, Gotland.

Men på Gotland är Landshypotek klart marknadsledande när det gäller lantbrukskunder.

- Det här är en längre och djupare kris än de flesta kännare kunde förutspå; att vi skulle hamna i den här situationen, säger Per Skargren på Swedbank. Många av dem som investerade tidigt, innan vi fick de här förutsättningarna, har ju drabbats hårt, säger han. 

Att de stora låntagarna riskerar att få problem under 2016 är de samstämmiga om, de P4 Gotland talat med. Swedbanks Per Skargren tror att vi kommer att få se fler konkurser i år än tidigare bland mjölkproducenter och Kristina Olsson på LF-bank gör samma bedömning.

- Det är helt klart ett väldigt allvarligt läge, säger hon. Det är jättesvårt att säga om det går så långt som till konkurs, men jag tror definitivt att fler slutar med korna, säger Kristina Olsson.  


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".