Gata i Visby innerstad. Foto:Henrik Wallenius/SR Gotland
1 av 2
Foto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio
Johan Gudinge, Fastighetsbyrån.
2 av 2
Mäklaren Johan Gudinge. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Kraftig prisökning på bostäder i Visby innerstad

Mäklare har inte sett liknande på 20 år
2:19 min

Senaste året har huspriserna i Visby innerstad stigit med 35 procent. Samtidigt har antalet mantalsskrivna i innerstan fortsatt minska, trots fler nybyggda lägenheter.

– Så brant kurva upp som nu, sista åren, tror jag inte att jag har sett under mina drygt 20 år. Det är nog den kraftigaste ökningen.

Johan Gudinge på Fastighetsbyrån i Visby har tagit fram statistik på prisutvecklingen i Visby innerstad. Och när det gäller villor innanför muren så är uppgången 35 procent bara under de senaste 12 månaderna.

Priserna har även stigit utanför muren - men inte alls lika mycket som innanför.

– Utanför muren är ökningen dryga 20 procent.

Skillnaden mellan innerstaden och resten av Visby har med andra ord växt - och skillnaden mellan innerstaden och resten av Gotland har växt ännu mer.

– Det finns ett tydligt mönster. Från dyrast i innerstaden, i kärnan, och ut på landsbygden, där är det låg utveckling.

Tittar man tio år tillbaka så är uppgången i Visby innerstad 146 procent - vilket förstås gör husen där till lockande investeringsobjekt.

– Husen förvandlas till estetiska investeringsobjekt, säger Owe Ronström, professor i etnologi vid Uppsala universitet, Campus Gotland.

– När de blir det, då händer nånting väldigt dramatiskt med städer, fortsätter han. De töms ut i andra funktioner och riskerar att slockna till slut. Vi får en innerstad som är allt exklusivare, men å andra sidan, i den yttre delen av stan så får vi en befolkning som är ganska annorlunda.  

Under senare år har det byggts minst ett hundratal nya lägenheter i innerstaden - bland annat i regionens gamla lokaler på St Hansgatan. Men trots det har antalet personer som är mantalsskrivna i Visby innerstad fortsatt att minska. De senaste tio åren har befolkningen minskat med 176 personer - eller sex procent.

Mäklaren Johan Gudinge tror dock att det är fler som bor i innerstan i dag än när han började i yrket för 20 år sen. Många som bor i andra hand skriver sig aldrig i Visby - och syns därför inte i statistiken.

– Det lyser i fler fönster i husen i innerstan på vintern. Kanske tack vare högskolan och att det kanske inte är ägarna som bor i huset hela året. Men jag tror att det påverkar, säger Johan Gudinge.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".