Tvära slut
1 av 3
Foto: Jack Lantz /Sveriges Radio
Gösta Karlsson där ledstråket tar slut
2 av 3
Gösta Karlsson är förvånad när ledstråket plötsligt tar slut. Foto: Anton Kalm /Sveriges Radio
Förvånande slut på ledstråk.
3 av 3
Förvånande slut på ledstråk. Foto: Jack Lantz / Sveriges Radio

Synskadade leds in i vägg

Synskadade Gösta Karlsson: Här tar spåret slut
2:36 min

Ledstråken utanför Visbys nya buss-station måste byggas om. Antingen slutar de i tomma intet eller så leder de rakt in i en vägg.

Ett av huvudskälen till ombyggnaden av Visbys busstation vid Gutavallen var att göra det mer tillgängligt för personer med funktionsvariationer.

Trots detta och trots att en certifierad tillgänglighetskonsult besiktigat planerna, upptäckte Gösta Karlsson, ordförande i Synskadades Riksförbund på Gotland, fel direkt.

Flera ledstråk som går mellan själva stationen och hållplatserna hänger inte ihop. Antingen slutar de i tomma intet eller så leder de rakt in i en vägg.

- Det här måste man åtgärda. Ledstråk ska gå mellan punkt A och B, och det gör det inte här, säger Gösta Karlsson.

P4 Gotland har intervjuat projektledaren Bo Bandelin som säger att det inte är fel. Det saknas riktlinjer och regler för detta, och de har gjort som man gör i Stockholm, där synskadade leds fram till väggen för att sen följa den.

Nu har de lyssnat på kritiken och plattorna ska läggas om så fort som möjligt. Men de kommer inte att hinna göra om till invigningen 2 maj. Samtidigt säger projektledaren att det måste ha blivit ett missförstånd mellan arkitekten och tillgänglighetskonsulten.

Men enligt tekniska nämndens ordförande, Tommy Gardell (S) beror det på att plattorna tagit slut, och att det inte är helt färdigt. Även han säger att det ska rättas till - men det hinner de inte till invigningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".