Klassrum på högstadiet med elever. Foto: Hanna Sihlman / Sveriges Radio P4 Gotland
1 av 3
Foto: Hanna Sihlman / Sveriges Radio P4 Gotland
Lärare Jennie Karlsson på Solklintsskolan
2 av 3
Jennie Karlsson på Solklintsskolan Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Anna Thålin, Jacob Ljunggren på Solklintsskolan
3 av 3
Anna Thålin läser franska på distans, Jacob Ljunggren läser extra svenska och engelska. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Högstadieelever struntar i att lära sig fler språk än engelska

Lärare Jennie Karlsson: Många förstår inte vad det innebär att inte ha ett tredje språk!"
6:12 min

På Gotland är det i genomsnitt en tredjedel av eleverna. På vissa landsbygdsskolor är det hälften av niondeklassarna som bara har betyg i svenska och engelska.

-Ja, det är en stor andel och i måste djupdyka i det där, konstaterar Eva-Karin Rönnfors som är rektor på Fårösundsskolan

Problemet är att eleverna har svårt att klara av svenska och engelska och då blir det tufft att välja ytterligare ett språk. Därför väljer eleverna bort att läsa spanska, franska eller tyska. Men det vanligaste är att de först prövar och sedan hoppar av efter ett tag. På vissa skolor som i Fårösundsskolan får de börja i sexan, berättar rektor Eva-Karin Rönnfors.

- Alla elever startar med att välja ett språk, sedan utstakas problem för vissa elever som inte når målen i svenska och engelska. Då stryker moderna språk på foten.

Jennie Karlsson på Solklintsskolan i Slite är en av de lärare som tar hand om de elever som hoppar av och läser svenska och engelska istället:

- Jag tror många inte förstår vad det innebär att inte ha ett tredje språk, det blir ett mindre betyg och då förlorar man meritpoäng längre fram i gymnasiet.

En av de elever som först prövade på att läsa fler språk är Clara Levin i årskurs 8. Hon började med både tyska och spanska, men var mycket sjuk och hamnade efter.

- Så då valde jag att ta igen de ämnen jag har svårt med, förklarar hon.

Hon tror dock att en del elever ger upp för lätt, för att det är lättare att strunta i att läsa fler språk.

- Jag tror folk är lite lata också, det går att välja bort om man har en ursäkt.

Ett förslag för att locka fler att läsa ett tredje språk är att erbjuda fler språk, säger Clara Levin. Hon skulle gärna valt franska. Hon får medhåll av Johanna Kalström, som går i årskurs sex och själv har valt att läsa tyska. Flera i hennes klass skulle hellre haft franska.

Eleverna Johanna Kalström och Clara Levin visar på skillnaderna inom det gotländska skolsystemet, nämligen möjligheten att ha fler språk att välja på. För som det ser ut nu så är det bara skolorna i Visby och Hemse som erbjuder fler språk än två på högstadiet. Och de är också de skolorna som visar bäst resultat när det gäller antal elever som går ut med ett tredje språk, förutom svenska och engelska.

Ett dilemma för skolor som idag bara erbjuder spanska och tyska är att få tag i behöriga språklärare i framförallt franska. Gun Thomsson som är rektor på Solklintsskolan i Slite beskriver hur de försökt gång på gång och att det blir som en ond cirkel eftersom eleverna till slut inte vågar välja franska när det är osäkert med behöriga lärare.

- Vi har också försökt ha samarbete med en Visby skola, att lärare kommer till oss, men det gick inte. Sedan har vi prövat att köra eleverna till Visby, men då missade de andra ämnen på grund av restiden. Det blev inte hållbart i längden.

Men en elev på Solklintsskolan har fått pröva på distansundervisning i franska och rektor Gun Thomsson hoppas det kan bidra till en likvärdig skola. Anna Thålin som läser franska på distans är själv

nöjd med lösningen som ger fler valmöjligheter.

- Det är ett bra alternativ och det finns ju många andra stora språk som skulle vara roliga att lära sig, till exempel arabiska och kinesiska.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".