Vaccination. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland

Mamma till narkolepsidrabbad: Klumpsumma hade varit bättre

Susanne Serck, mamma till narkolepsidrabbad om ersättning
2:54 min

Hellre en bestämd summa en gång i månaden än att söka pengar baserat på en uppskattad förlorad inkomst. Så kommenterar mamman till en narkolepsidrabbad riksdagens beslut om ersättning.

Riksdagen har antagit en ny lag som tillförsäkrar dem som fått narkolepsi till följd av vaccinering mot svininfluensa 2009 och 2010 ersättning.

Tio miljoner kronor blir den högsta ersättningen till dem som drabbades av narkolepsi efter massvaccinationen mot svininfluensa.

- Det låter ju jättemycket och när man läser så tror nog många att man får tio miljoner men riktigt så är det ju inte. Tittar man på hur de här pengarna ska betalas ut så ser det inte riktigt lika ljust ut, säger Susanne Serck.

Enligt en uträkning som Narkolepsiföreningen låtit revisionsbyrån PWC göra kommer värdet av ersättningen att urholkas, då livräntan kommer fastställas först om 15-20 år.

En person som drabbades som spädbarn och som är oförmögen att arbeta skulle enligt beräkningen förlora inkomster om 20 miljoner kronor, men bara få ersättning för 10 miljoner kronor. Och samtidigt så handlar det inte bara om pengarna, konstaterar Susanne Serck.

- Min son mår jättedåligt. Han är väldigt arg över detta. Om man skulle sammanfatta det lidande vi haft under de här sju åren, så är det svårt att mäta det i pengar.

Vad hade du väntat dig?

- Jag skulle önska en klumpsumma som kom varje månad så man slapp hålla på och söka för allting, säger Susanne Serck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".