Infarten till Tofta skjutfält vid Blåhäll. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland
1 av 2
Stridsvagnsövning på Tofta skjutfält. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio
2 av 2
Stridsvagnsövning på Tofta skjutfält. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio

Miljontals skott kan skjutas på Tofta skjutfält

"Naturligtvis kommer det att bullra mer"
1:05 min

Om Försvarsmakten får som de vill blir det mycket skjutande på Tofta skjutfält i framtiden.

Det är det första utkastet till hur verksamheten på skjutfältet kan se ut som visar hur det kan se ut framöver. Idag används bara halva skjutfältet, men när den nya stridsgruppen med runt 300 man placeras på ön, från och med 2018, blir det betydligt mer skjutning. 2,4 miljoner skarpa skott, 800 000 lös ammunition, skjutövningar från båtar, mot båtar och skjutning i stort sett varannan helg säger förslaget.

Men Hans Håkansson, chef för Gotlandsgruppen säger att han inte tror att detta blir verklighet.

- Det har vi helt enkelt inte pengar till, säger han.

Enligt förslaget ska det vara skjutningar 220 dagar om året, varav 50 dagar är helgdag, eller lördag- söndag. Hans Håkansson säger att Försvarsmakten tagit i ordentligt för att det sen inte ska gå att säga att man inte har tillstånd till vissa skjutningar. Allmänheten ska ha fortsatt tillträde till skjutfältet när det inte pågår övningar där. Men eftersom antalet övningar blir fler, blir det vid färre tillfällen.

I nästa vecka hålls det första samrådet inför den kommande miljöprövningen av verksamheten på Tofta skjutfältet. 2018 ska den första stridsgruppen vara placerad på Gotland. I nästa vecka presenteras också hur lokalerna som ska byggas för bland annat kontor ska se ut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".