Brandövning i Visby hamn. Foto: Jack Lantz/Sveritges Radio
Brandövning i Visby hamn. Foto: Jack Lantz/Sveritges Radio

Europeisk räddningsstyrka övas för storbränder

Robert Hjalmarsson: Vi ska skydda vårt världsarv
0:56 min

Gotländska brandmän finns med i en särskild insatsgrupp som ska kunna åka runt i Europa för att bekämpa större bränder.

I Visby testas just nu moduler innehållande en jättestor pump och flera kilometer slang. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som startat en pump-pool. Denna pool ska kunna sköta pumpen om det inträffar översvämningar eller större skogsbränder. Brandmännen ska då kunna ta större mängder vatten ur havet.

Nu deltar gotländske brandmannen Robert Hjalmarsson i en insatsstyrka på 36 personer i en övning på den estniska ön Ösel. På Ösel är man ska öva på att använda utrustningen i större skala.

Med i övningen finns ett par så kallade "moduler" som är containrar innehållande kraftiga pumpar och flera kilometer brandslang och dessutom en invallning som ska användas för att skydda allmänheten vid översvämningar.

Förhoppningen är också att en sådan "modul" ska kunna köpas in till Visby med hjälp av EU, för att skydda vård världsarv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".