Oskar Olsson
Foto: Anna Jutehammar/Sveriges Radio

Unga fotbollsdomare hånas av publiken

"En gris hade dömt bättre"
2:11 min

Glåpord och tillmälen är vardag för unga fotbollsdomare på Gotland, visar en genomgång som P4 Gotland gjort. 


Även om de flesta unga gotländska fotbollsdomare som P4 Gotland varit i kontakt med i princip i varje match får ta emot glåpord och hånfulla kommentarer, är det bara någon enstaka som fått ta emot direkta hot.

En gris hade dömt bättre. Kukdomare! Det är nästan äckligt att se på det här.

Nio av tio unga domare som P4 Gotland intervjuat får ofta höra nedsättande kommentarer från publik, tränare eller spelare. När vi besöker en match fångar vi upp kommentarer som "En gris hade dömt bättre. Kukdomare! Det är nästan äckligt att se på det här".

Ingen av domarna vi pratat med har utsatts för fysiskt våld på grund av sin roll. Deras förklaring är att de flesta inom fotbollen på Gotland känner varandra och att man vet att man troligen kommer att stöta på varandra på planen igen. Ändå är det regel med svordomar och nedsättande ord.

- Man får ofta höra att man är dålig. Någon svordom. "För i helvete, domarn!" Alla vill att du ska hålla världsklassnivå. Du får inte göra ett misstag, säger nittonårige fotbollsdomaren Oskar Olsson från Visby.

Oskar Olsson är övertygad om att många unga domare slutat på grund av den hårda jargongen.

- Vi var säkert fler än tjugo som gick samma grundutbildning som jag. Vi är bara tre som fortfarande dömer.

Enligt Gotlands fotbollförbund saknas just nu upp emot 20 domare på ön.

Flera av de yngre distriktsdomarna på Gotland säger att de tror att både föreningarna och Gotlands fotbollförbund skulle kunna göra mer för att stötta unga domare och prata om hur man beter sig på och utanför planen.

Fler domarobservatörer och mentorer till unga domare är andra förslag på hur man ska komma åt deras utsatta situation.

Själv har Oskar Olsson inte funderat på att sluta döma på grund av hån och glåpord, men hoppas på mer respekt framöver i sin domarroll.

- Jag tycker det är jättetråkigt. Vi är människor också. Man kan inte behandla en domare hur som helst för att "det är okej". Det är det inte. 

Relaterat

Mer om Sporten P4 Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".