Vattenglas under vattenkran. Foto: Katarina Hedström/ Sveriges Radio
Foto: Katarina Hedström/ Sveriges Radio

SMHI inför prognos för grundvattennivåerna

"Information för både myndigheter och privatpersoner"
1:01 min

Vattenbristen på Gotland är fortsatt svår. Från och med i dag kommer SMHI i samarbete med Sverige Geologiska Undersökning, SGU, lägga ut information på sin hemsida om Sveriges grundvattennivåer.

Niclas Hjerdt, hydrolog vid SMHI, säger att klimatförändringarna gjort att det har blivit viktigare att hålla koll på vattennivåer.

– Det har blivit viktigare eftersom vi har blivit mer sårbara kan man säga för att vi har vant oss vid att vatten uppför sig på ett visst sätt och det finns alltid tillgång till vatten.

Det är första gången i modern tid i Sverige som just låga grundvattennivåer har blivit ett så stort problem. Och från och med i dag kommer SMHI i ett samarbete med SGU att lägga ut information om grundvattennivåerna varje dag. Det för att myndigheter och kommuner bättre ska kunna bedöma om det behövs bevattningsförbud eller om det är risk för översvämningar.

Men även privatpersoner kan ha nytta av informationen, säger Niclas Hjerdt på SMHI.

– Det finns ju många enskilda brunnar som tar dricksvattnet från grundvattnet och där kan ju det har vara en bra information att se att det finns en prognos som pekar på att det kanske blir värre närmaste veckan.

Niclas Hjerdt tror också att extrema vattennivåer - både och höga och låga- kommer att bli vanligare i framtiden.

– Den här fördelningen i tiden kan bli en faktor som påverkas av klimatförändringarna, att vi kanske går mot fler extremt höga och extremt låga värden på samma plats.

Mer om Vattenbristen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".