Nordkalks stenbrott i Storungs. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland
Nordkalks stenbrott i Storungs. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland

Biprodukt från kalkbrytning kan minska övergödningen

"De syrefria bottnarna mer vidsträckta än någonsin"
2:15 min

Märgel - en restprodukt från kalkbrytningen - skulle kunna användas för att minska övergödningen av Östersjön, hävdar forskaren Sven Blomqvist vid Stockholms universitet.

Om Östersjön ska tillfriskna räcker det inte att stoppa tillförseln av fosfor, som bidrar till övergödning och algblomningar. Vi måste även göra något åt all fosfor som redan finns i Östersjön. Det menar forskaren Sven Blomqvist, som hoppas att märgel från den gotländska kalkindustrin ska kunna användas för att stoppa läckaget från bottnarna.

– När man bryter kalk får man som biprodukt, det som man kallar för märgel. Det gäller framför allt i Storugns. Och det lägger man på hög, på deponi. Och den här märgeln skulle kunna ersätta den utslagna mekanism som håller fosfor till bottnarna.

Den utslagna mekanism som forskaren Sven Blomqvist pratar om innebär att det övergödande ämnet fosfor binds i bottensedimenten, så länge som bottnarna är syresatta. Men när syret tar slut, frigörs fosforn, vilket göder de blågröna alger som varje sommar blommar i Östersjön. Och när algerna blommat sjunker de ner till botten och bryts ner; en process som förbrukar syre. Vilket leder till att ännu mer fosfor frigörs. En negativ spiral.

– Man måste bryta den här kretsgången.

Genom att tillföra kalk, uppnås samma effekt som när botten är syresatt - fosforn binds i sedimenten och läcker inte ut i vattenmassan. Men än så länge har Sven Blomqvist bara testat metoden i laboratorium - nu söker han forskningspengar för att vidareutveckla och testa metoden i lite större skala.

– Vad vi främst vill se, är det möjligt? På vilket sätt är det möjligt? Hur ska vi modifiera saker och ting för att det ska öka effektiviteten?

Kalkrik märgel finns i rikliga mängder i Storugns - och tekniken för att behandla märgeln, för att öka materialets effektivitet, finns i Slite.

– Vi har två vinnare här. Vi har deponin, nånting som inte är önskvärt, vi vill inte ha den här stora högen. Det andra är att vi skulle kunna åtgärda Östersjön och få bättre vattenkvalitet.

Eftersom det finns så stora mängder fosfor lagrat i Östersjöns bottensediment - till stor del resultatet av gamla utsläpp - så räcker det inte med den nuvarande politiken, att strypa tillförseln av mer fosfor till Östersjön, menar Sven Blomqvist. Vi måste även göra något åt den interna belastningen.

– Nu har vi hållit på i ett antal decennier och vi har minskat tillförseln. Men utbredningen av de syrefria bottnarna är mer vidsträckta än någonsin. Så situationen har blivit etter värre.


 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".