Mats Holst och bild på Hassela Gotland i Klintehamn
Mats Holst och bild på Hassela Gotlands HVB-hem i Klintehamn. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio (Mats Holst) och Gunnar Britse (flygfoto)

Polisen: Hassela har tappat kontrollen

"Ungdomar bör inte vistas under de formerna"
2:23 min

Polisen larmar om nya missförhållanden på Hassela Gotlands HVB-hem i Klintehamn och anser att personalen helt förlorat kontrollen. Hasselas båda föreståndare säger att de inte känner igen deras bild.

P4 Gotland granskar Hassela Gotland

På HVB-hemmet, där ungdomar ska vårdas och bo, skildrar polisen ungdomar påtända av hasch. Smuts och stor oordning i hela byggnaden och sönderslagna möbler i rummen.

- Ungdomar bör inte vistas under de formerna. För att man ska placera folk där måste det vara säkert både för personal och för ungdomar som finns där och att man hamnar i en miljö där man får den omsorg man är värd, säger Mats Holst, som ifrågasätter om ungdomar ska vara placerade där.

Ungdomarna kan göra som de vill och de lever till synes laglöst, då ingen verkar kunna göra något åt det.

Personalen på Hassela larmade polis den 18 maj, efter att fem killar på boendet i Klintehamn varit påtända av hasch. Ungdomarna var hotfulla och vägrade lämna urinprov. En i personalen hade blivit hotad, och när det saknades en kökskniv ringde de polisen.

"Stor oordning i lokalerna"

Det kunde ha blivit ännu ett rutinjobb, men poliserna som var där slogs av hur det såg ut. 

- Det var stor oordning i lokalerna, dammråttor överallt, möbler var trasiga och det såg inte ut att vara städat på flera månader. Det fanns sönderslagna möbler, det saknades sängkläder i vissa sängar. Det fanns lösa lister med spikar i, som man eventuellt skulle kunna använda som vapen om man var på det humöret. Helt enkelt oordning på ett sätt som det inte bör vara, som vår personal uppfattade det, säger Holst om vad som mötte patrullen.

Eftersom polisen rapporterade till Inspektionen för vård och omsorg, IVO om liknande missförhållanden för mindre än en år sen, har de kontakt IVO på nytt.

Mats Holst tveksam

Mats Holst ser mycket allvarligt på missförhållandena på Hassela i Klintehamn. För det är inte länge sedan IVO avslutade en granskning och nöjde sig med Hasselas åtgärder, för att skapa en trygg och säker miljö för ungdomar med vård och behandling av god kvalitet. Mats Holst är tveksam till det, utifrån polispatrullens rapport.

- Det uppstår hotfulla situationer. Att de sociala delarna är undermåliga. att de inte är någon ordning. Att personalen inte har någon koll på ungdomarna, i den utsträckning de borde ha. Det tycker inte jag är värdigt för ett boende, säger Mats Holst.

Polispatrullen på plats summerade att "ungdomarna kan göra som de vill och de lever till synes laglöst, då ingen verkar kunna göra något åt det".

Då kan man starkt ifrågasätta verksamheten

Mats Holst förväntar sig nu handling från IVO, Inspektionen för vård och omsorg, fter det som polispatrullen såg på Hassela i Klintehamn.  - och han förväntar sig handling.

- ja, de bör inleda en inspektion.

Anser du att Hassela borde stängas?

- Om den beskrivning som jag har fått inte åtgärdas, tycker inte jag att man bör kunna fortsätta i den formen i varje fall. Vi har sett att det varit missförhållanden tidigare, som har påpekats och åtgärdats. Nu ser vi att det ser ungefär likadant ut igen. Då kan man starkt ifrågasätta verksamheten tycker jag, säger Mats Holst.

Kritiken förvånar Hasselas föreståndare

På Hassela avfärdar föreståndarna polisens skildring av missförhållanden på boendet i Klintehamn.

- Det ser inte ut så som patrullen beskriver, säger föreståndaren Minna Vaatovaara. Vi har helt olika bilder av det. Vi var många i personalgruppen som också var där ihop med polisen. Man måste hålla isär om det är smutsigt eller stökigt. Jag var själv med polisen inne i ett ungdomsrum där det var väldigt stökigt - inte smutsigt. Den ungdomen hade inte mått bra och hade slagit sönder sin egen garderob och den är utbytt nu.

Jag blir väldigt väldigt förvånad. Jag känner inte igen det där.

"Vissa sängar saknade sängkläder trots att man såg att någon sovit där", står det i Polisens rapport, men föreståndaren Lotta Holmberg ifrågasätter om polisen tolkat det de sett korrekt.

- Jag är helt övertygad om att ungdomarna har lakan i sina sängar. Jag kan nästan skriva under på det, säger föreståndaren som ser många förklaringar till att det kanske saknades lakan när Polisen var där; man kanske har lakan på tvätt? Ingen sover utan lakan i våra sängar här, säger Lotta Holmberg.

Att polisen Mats Holst går så långt som att säga att "ungdomar inte bör vistas under de här formerna", gör föreståndaren Minna Vaattovaara besviken.

- Jag blir mycket mycket förvånad att polisen väljer att formulera sig på det här sättet, för de sade inte ett ord om det här när vi stod och pratade. Då hade vi kunnat bemöta det direkt. Jag blir väldigt väldigt förvånad. Jag känner inte igen det där, säger Minna Vaattovaara.

Föreståndaren Lotta Holmberg värjer sig mot polisens beskrivning av att Hassela Klintehamn "helt har tappat kontrollen".

- Att man generellt säger så utan att överhuvudtaget ta en dialog med oss, det tycker jag är skrämmande. Vi känner oss ibland motarbetade. Det är på något vis som att det finns något mer, några krafter som liksom är med och snackar om Hassela.

Men kriminalkommissarie Mats Holst reagerar i sin tur på Hassela-föreståndarens uttalanden om "andra krafter". Det ligger inte i polisens intresse att motarbeta Hassela, säger Mats Holst.

- För det första är det väl så att om man bedriver den typen av verksamhet då måste man kunna vara beredd på en granskning. Man måste ju ha en verksamhet som också håller måttet. Att vi skulle ha ett egenintresse att motarbeta dem - det är befängt. Vårt enda intresse är att sätta ungdomarna i fokus; se till så att de har en bra miljö att vara i. Det är vår skyldighet och det är det vi jobbar efter, säger Holst.

"Min son förvärrade missbruket"

P4 Gotland 14 juni: "Erika" hade väntat sig mer av Hassela i Klintehamn, där hennes 16-årige son placerades. Men på Hassela förvärrade han sitt missbruk, säger hon, och började dessutom begå brott. Hassela Gotland: Vi tillåter verkligen inte att ungdomar utvecklar kriminalitet eller att de får vara ute och göra inbrott. 

Hassela missade att ungdomar rymde

P4 Gotland 15 juni: "Madeleines" 17-årige son, som var omhändertagen för vård på Hassela i Klintehamn, lyckades rymma och komma med färjan från Gotland, utan att personalen märkte det.


Relaterat

Mer om Hassela Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".