Gunilla Pettersson vill inte att krossning sommartid vid Klintebys i KlinteGunilla Pettersson vill inte ha utökad kalkbrytning vid Hunninge i Klinte
1 av 2
Gunilla Pettersson vill inte att krossning sommartid vid Klintebys i KlinteGunilla Pettersson vill inte ha utökad kalkbrytning vid Hunninge i Klinte. Foto: Gunnel Wallin/P4 Gotland
Klintebys Gunnar Britse
2 av 2
Foto: Gunnar Britse

Oro för mer buller från stenbrytning i Klinte

"Det blir ju buller och damm"
2:08 min

Företaget Stenproduktion Gotland AB, som bryter kalksten vid Klintebys i Klinte, vill ha tillstånd att krossa, sortera och köra sten, hela året, även under sommaren. Något som inte dagens tillstånd tillåter.

Men de boende i närheten av stenbrottet är oroliga för att det ska bullra mer, en av dom är är Gunilla Pettersson vid Hunninge.

Hon är orolig för att det blir buller och damm hela sommaren.

Det tillstånd som finns för brytningen idag är onödigt strängt skriver företaget till länsstyrelsens miljöprövningsdelegation, och vill fortsätta produktionen mellan 15 juni och 15 augusti.

Företaget är berett att sänka bullernivån. Från 50 decibel till 45 så det kommer inte att bullra mer, säger bolagets konsult Stellan Ahlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".