Humlegårdsskolan i Visby. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland

Rektor vill ändra intagning till förskoleklass

Antagning till förskoleklasser
1:41 min

Humlegårdsskolan i Visby har i år fått fler ansökande barn till förskoleklassen än vad det finns plats för.

Det innebär att barn som har syskon på skolan inte får plats. Istället går platser till de som tidigt sökt till skolan, trots att de inte bor i området, eftersom de prioriteras i det fria skolvalet.

.


Rektorn Örjan Grimlund ser det som ett problem som troligen kommer öka i Visbys förskoleklasser och skriver till regionen om problemet.

Idag tas barn utanför boendeområdet in efter ansökningsdatum och Humlegårdsskolan i Visby som redan har vissa som ligger i kö ett par år framåt - har i sin skrivelse till regionen bett om att få omprioritera antagningarna så de barn som redan har syskon på förskolan ska få prioriteras och att man därefter utgår ifrån ansökningsdatum.

-Trycket har ökat enormt i Visby. Jag vet många upprörda, besvikna föräldrar som jag ömmar för.

Och Örjan Grimlund ser inte att problemet kommer att minska om inga ändringar görs.

Vem gynnas då av skolvalet?

  -Det kan man ju spekulera om på olika sätt. Det kan ju vara att om man har en högre medvetenhet och förståelse för att det är komplext och inte alltid är garanterat med plats så gynnas man.   Det kan ju anses bidra till att det inte är likvärdighet eftersom man måste ha rejäl förkunskap om systemet, säger Örjan Grimlund, rektor på Humlegårdsskolan i Visby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".