Trygve och Rose-Marie Bringhammar med sin husbil vid Kungsgården i Roma. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Trygve och Rose-Marie Bringhammar med sin husbil vid Kungsgården i Roma. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Husbilsturister vill ordna ställplatser på landsbygden

Rose-Marie Bringhammar: Vill köpa ägg och lammkött istället för att lägga pengar på camping
1:50 min

Enligt ett brittiskt koncept ska nu gotländska företagare med parkeringsytor lockas ta emot husbilsturister. Morot: Turister handlar.


- När vi åkte runt i England, Skottland och Irland hittade vi ett koncept som heter "Brit stops", där näringsidkare på landet välkomnar husbilsturister som får parkera gratis. I ett försök att få till fler platser för husbilsturister uppvaktas just nu gotländska landsbygdsföretag av ett par husbilsturister som vill ordna parkeringsplatser för husbilar.

Rose-Marie Bringhammar tror att det kan ge ökade inkomster till näringsidkare på landsbygden.

För husbilsturisten gäller: Avgiftsfri övernattning på landsbygden.
För näringsidkaren gäller: Fler besökare som hittar till gårdsbutiken, restaurangen eller lanthandeln.

Under namne "Swede stops" bygger paret Bringhammar just nu den katalog som husbilsfolket ska köpa och som, mot uppvisande på plats, ska ge övernattning.

Rose-Marie och Trygve Bringhammar säger att de har rest med sin husbil i cirka 20 länder. De brukar vara hemifrån ganska länge; ett par tre månader och då kan man inte betala cirka 300 kronor per natt, tycker Rose-Marie.

Hellre gynnar de lokala näringsidkare med att köpa andra produkter.

-Istället för att vi lade pengar på camping så handlade vi; ägg, lammkotletter, sylt, bär, frukt, honung och vi hade ostfrossa i bilen, säger Rose-Marie.

Innan de vänder hemåt hoppas de ha fått med sig fler "stopp" på Gotland än de två som hittills sagt att de vill vara med i katalogen.  

-Kommer vi upp i tio är vi mycket nöjda, säger Trygve. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".