Shamima Mitu. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
Shamima Mitu. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Dödshotad journalist på flykt kom till Gotland

"Nu är jag i alla fall i säkerhet"
5:32 min

I Bangladesh låste hon sovrumsdörren ifall någon skulle ta sig in i lägenheten. För att planera sin flykt till Sverige fick hon hjälp av Svenska PEN och Palmecentret.

I dag bor bloggaren och journalisten Shamima Mitu på Gotland med sin dotter i väntan på besked om uppehållstillstånd.

- Vi var så rädda, jag fick ta emot dödshot, och hot om våldtäkt. Det kändes alltid som om jag hade någon bakom min rygg, säger 28-åriga Shamima Mitu när hon snart bott ett halvår i ett litet och sparsamt möblerat hotellrum på Kneippbyn då det var tillfälligt asylboende.

Jag insåg att jag inte kunde leva så

Där bodde hon tillsammans med fyraåriga dottern Orin som Shamima adopterat efter att hon övergavs av sina föräldrar. Innan hon flydde från Bangladesh låste hon till och med sovrumsdörren ifall någon skulle ta sig in i deras lägenhet. Då hade hon redan bostad en gång på grund av säkerhetsläget.

- Jag insåg att jag inte kunde leva så, det var så farligt och de hade koll på mig överallt.

Shamima jobbade som journalist på en dagstidning i Bangladesh. Hon är också bloggare och skriver om kvinnors rättigheter och mot religiös fundamentalism, i synnerhet om den islamistiska fundamentalism med kopplingar till IS, som fått fäste i hemlandet och vars anhängare tagit på sig morden på flera bloggare och akademiker där.

Också barnet hotades

Hoten började också riktas mot hennes adoptivdotter. Shamima kritiserades för att som ogift ensamstående kvinna vilja ta hand om ett föräldralöst barn och hon insåg att de måste fly.

- Det här kan ha varit första gången i Bangladesh som en ogift kvinna lagligt fått adoptera ett barn. Så det var mycket omtalat på sociala medier, de flesta skrev att islam inte stöttar adoption.

- De sa att de också ville döda min dotter eftersom hon också var skyldig och en del av mig. Då först tänkte jag att jag var tvungen att lämna Bangladesh. Hon var ju bara tre år, det var helt vansinnigt.

Fick hjälp att fly

Shamima fick hjälp av Svenska Pen, som hjälper hotade författare och aktivister, och Palmecentret att planera flykten från Bangladesh. Men det tog flera månader av bråk med myndigheterna innan dotterns papper och pass var klara. Under tiden dödades fler andra bloggare på öppen gata och i sina hem, personer som islamistiska fundamentalister satt upp på en dödslista.

Nu är jag i alla fall i säkerhet

Den 15 november 2015 landade de på Arlanda flygplats. Helt uttömd på känslor efter att ha lämnat sitt hemland och hela sitt liv bakom sig togs hon emot av personal från Palmecentret innan hon kunde söka politisk asyl i Sverige.

- Jag lämnar mitt land och allt - allt, säger hon. Men så tänkte jag att nu är jag i alla fall i säkerhet. Men det var kallt i Sverige tyckte Shamima, och hon hade hört att i Luleå och Kiruna dit en del flyktingar placerades kunde det blir minus 25 grader.

Även om hon inte visste någonting om Gotland så säger att det var en lättnad när hon fick veta att det var där de skulle placeras i väntan på beslut om uppehållstillstånd från Migrationsverket.

Shamima Mitu är en av de cirka 1000 flyktingar som kommit till Gotland det senaste året och en av de personer P4 Gotland kommer att följa.

Del 2: Kneippbyn ska göras i ordning inför turistsäsongen och de asylsökande ska flytta till nya boenden. Shamima har inte sagt till dottern Orin att de ska bryta upp igen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".