Östersjöns strömmingar allt magrare

2:07 min

Strömmingen och skarpsillen i Östersjön är nu så mager att det blivit svårt för yrkesfiskarna att få tag på bra matfisk. Men orsaken kan faktiskt vara en god nyhet.

Roland Pettersson fiskar strömming och skarpsill utanför Ronehamn med fiskebåten Vestland:

– Strömmingen mår lite sisådär. Det är mycket småfisk men den är förhållandevis mager. Även den stora, vuxna fisken är mager, och det är lite tråkigt.

P4 Gotland har talat med yrkesfiskare i såväl Stockholms skärgård som på Gotland, och alla vittnar om samma sak: det har blivit allt svårare att hitta både strömming och skarpsill som är i tillräckligt bra kondition för att duga som matfisk. Roland Pettersson visar några fiskar:

– De här är tunna, kilformade, den är småfallen. Och den förändringen har vi sett under ett och ett halvt år ungefär. De har blivit lite sämre och sämre hela tiden. Och vi tror ju, eller tycker, att det är för mycket fisk i havet, av strömming och skarpsill.

Så de är inte få till antalet utan de är många till antalet?

– De är jättemånga till antalet. Så maten räcker ju inte till, det är väl därför.

Roland Petterssons beskrivning av situationen får stöd av forskaren Michele Casini, professor i marin ekologi vid SLU.

– Ja, vi har också märkt det här förra året. Själva konditionen och hur feta de är, det har gått ganska kraftigt ner. Och det har vi sett på både strömmingen och skarpsillen.

Orsaken till de allt magrare fiskarna är att både strömmingen och skarpsillen lyckats så väl med sin fortplantning. Den lek som skedde under 2014 var den mest framgångsrika sen 1970-talet - vilket innebär att det just nu finns väldigt många små strömmingar och skarpsillar. Och alla konkurrerar de om samma föda: djurplankton.

– Själva konditionen på varje fisk går ner för att det finns inte tillräckligt med mat till alla.

Betyder det att man borde fiska mer?

– Nej, jag tror att åtminstone strömmingen fiskas på en hållbar nivå just nu, säger Michele Casini.

Yrkesfiskaren Roland Pettersson håller inte med:

– Ja, jag tycker att man ska öka fisket. Allra helst på skarpsillen, den ser jag som den största boven i det här. De har varit lite för många.

Det internationella havsforskningsrådet ICES rekommendation inför nästa års fiskekvoter är att öka skarpsillsfisket i Östersjön med 55 procent och strömmingsfisket med 22 procent.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista