Peter Mattsson, forskare Försvarshögskolan.
Peter Mattsson, forskare Försvarshögskolan. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio.

Experten: Ryssland vill försöka påverka oss

Peter Mattsson: Det här var en lömsk metod
13 min

Psykologisk krigföring är en viktig del i den nya formen av krigföring som Ryssland bedriver. Det säger Rysslandsexperten Peter Mattsson, civilanställd forskare vid Försvarshögskolan.

Idag har vi i P4 Gotland rapporterat om hur en gotländsk tjänsteman, på Länsstyrelsen, ställde upp och framför en kamera visade gränserna för naturreservaten på Gotland. När reportaget sändes i rysk tv påstods det dock vara krigsförberedelser tjänstemannen höll på med vid kartan. Sveriges och Natos krigsförberedelser mot Ryssland.

NTV heter TV-bolaet som sände reportaget. Tv-bolaget ägs av Gazprom som vill bygga en ny gasledning utanför Gotland och som ägs, delvis, av ryska staten.

Peter Mattsson är civilanställd forskare vid Försvarshögskolan, expert på Ryssland och leder ett forskningsprojekt om rysk förmågeutveckling som det heter på militärspråk. Han håller också på med psykologisk krigföring.

Enligt Peter vill Ryssland, med denna typ av propaganda, skapa en bild av hur vi ska uppfatta verkligheten. Landet vill påverka vissa skeenden och processer, i det här fallet vill Ryssland få oss att ha en mer negativ syn på NATO.

Hur får vi en mer negativ syn genom att den här tjänstemannen sätts i felaktig dager?

– Vid första anblick kan man skratta och tycka att det är komiskt. Men det finns ett allvar bakom. Ryssland vill peka på att det pågår krigsförberedelser här.  Att NATO kommer att vara stationerat på Gotland och att det innebär konsekvenser, säger han.

Att vi intervjuar dig nu är alltså något som Ryssland vill?

– Ja, på sätt och vis. Psykologiskt så tror jag att det är så. Men de kommer inte tycka om att vi säger att det här är en del av en större operation, en större påverkansoperation mot Sverige, säger han.

Hur säker är du?

– Det finns mycket forskning som visar på det.

Peter Mattsson anser att vi måste bli mer källkritiska mot nyhetsrapporteringen som flödar i en rasande fart. Vi måste fundera på vad det är för källa, vem som är avsändaren och vilka effekter avsändaren vill uppnå. Alla måste värdera och vara skeptiska mot den här typen av rapportering.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".