Bättre lärarberedskap i höst

2:18 min

Guteskolan har de senaste åren varit den grundskola på Gotland som haft minst andel legitimerade lärare. Men nu har det vänt.

I våras hade 42 procent av lärarna på Guteskolan legitimation. Men inför hösten har de storsatsat på rekrytering och nu är det bara en av lärarna som saknar behörighet, säger rektorn Anna Engström.

- Vi har lyckats genom att ha en medveten plan både genom att göra våra egna lärare behöriga och lyckas rekrytera behöriga lärare, säger Luis Barnes som också är rektor på Guteskolan. 

Men det inte bara Guteskolan som lyckats rekrytera över sommaren. Skolorna i Lärbro och Fårösund, som i våras var bland de som hade minst antal legitimerade lärare, har båda inför hösten bättrat på siffrorna och nu saknar de bara lärare med rätt utbildning i ett fåtal ämnen, säger Region Gotlands grundskolechef Torsten Fleming.

– Trenden kanske är bruten. Det är toppen att vi har behöriga lärare på våra skolor, för våra ungdomars skull, säger Torsten Fleming.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista